In timpul sapaturilor pentru Autostrada Nadlac-Sibiu, au iesit la iveala ramasitele unui oras vechi de 7000 de ani, intins pe 100 de hectare.
Orasul este din vremea civilizatiei Turdas, careia ii apartine si cea mai veche scriere din lume.
Este printre cele mai vechi orase, daca nu chiar cel mai vechi din Europa.
Asadar, avem o descoperire arheologica senzationala.
Daca o faceau spaniolii, inconjurau locul cu un gard, vindeau bilete, se bateau cu pumnii in piept, rescriau toate cartile de istorie si aduceau sute de mii de turisti pe zi.
In Romania…un zid al cetatii Sarmisegetusa Regia a fost distrus de un constructor, iar acolo s-a amenajat o parcare.
Daca ..englezii ar fi avut norocul asta, isi scriau pe autobuze: „Pe langa bolovanii misteriosi de la Stonehenge, avem si cel mai vechi oras din Europa! Veniti sa-i vizitati! Traiasca Regina!” Incepand de a doua zi, prin ploaie si ceata, s-ar fi inghesuit sute de mii de japonezi, americani si europeni.
In Romania..satenii din Ulpia Traiana Sarmisegetusa si-au luat bolovani din cetate si si-au decorat curtile. Unii si-au facut banci pe care stau la poarta.
In Germania era si mai simplu: construiau in regim de urgenta 3 autostrazi si un aeroport, faceau niste hanuri cu bere si carnati. Cam 500 de mii de euro profit/zi din turism.
In Romania…
In New York, mii de turisti sunt dusi in fiecare zi sa vada o fereastra olandeza veche de vreo 250 de ani.
250 de ani!…Cand aude asta, orice european bufneste in ras. Dar americanii sunt mandri de fereastra lor si o exploateaza turistic.
In Romania…
Pina si grecii ar fi aprins o lumina si ti-ar fi dat voie sa vezi minunea intre 10-si 18. In timp ce ei ar fi stat pe scaune si s-ar fi uitat la turisti. Dar le-ar intra bani.
In Romania…
Nu pot sa uit ce mi-a spus acum 10 ani un profesor de istorie. Efectua sapaturi arheologice la Severin, impreuna cu un grup de pasionati.
„Am descoperit o cetate dacica unica. Se pare ca este cea pe care o cauta toti arheologii romani. Si stii ce am facut? Am astupat-o la loc, am oprit sapaturile.”
Dupa ce am ramas interzis pret de cateva minute, l-am intrebat: „Cum asa?!?!”
„Pentru ca bugetul pe care il aloca Ministerul pentru asa ceva ne-ar ajunge pentru 2 saptamani. Daca incepi sa sapi, trebuie sapat incontinuu 2-3 ani.
Altfel, se deterioraza. Asa ca am astupat-o si am lasat-o sa fie descoperita de niste generatii mai instarite, ca idiotii aia de la Minister nu ne-ar fi dat bani.”
Scriu si eu… poate mai citeste cineva.
Sper sa nu ii apuce naiba cheful sa astupe orasul si sa tranteasca pe el o sosea.
Acum, daca tot am asteptat 100 de ani pentru autostrada aia, mai ocoliti cativa kilometri, ca n-o fi foc!
Oricum nu suntem in stare sa exploatam turistic aceasta descoperire, dar macar sa o lasam pentru generatiile viitoare.
Poate fi ei mai destupati!
Da facem arheologie cu „fierar betonistii” si muncitorii de drumuri in timp ce „adevaratii” arheologi dau apa la moara ca nu sunt deajuns dovezi despre daci, preferam sa zicem ca am fost latinizati (romanizati) si sa luam de buna ce dovezi au grecii si romanii despre noi.
Asta-i interesul fata de inaintasii nostri, si de aici criza de identitate ceea ce duce la umilinta nationala, de aceea ne meritam eticheta de slugile Europei.
Domnu’ Silviu, pentru o documentare mai laborioasa despre astfel de evenimente, faceti o vizita la MNIR si vorbiti cu arheologii de acolo despre cate zeci (sute) de santiere se afla in stadiul asta. Si despre legea care precizeaza ca „inainte de orice constructie trebuie efectuata obligatoriu o descarcare arheologica” in prealabil pentru a nu distruge eventualele vestigii arheologice. La noi se intra cu buldozerul si nimanui nu-i pasa ce iese la iveala – „eh.. niste cioburi..”
Stiu, am fost anul trecut pe 4 santiere. Sunt pasionat. Stiu despre ce vorbiti, v-as putea povesti o ora despre Drobeta, Dobrogea…