Cel din imagine este badea Ionel, iar poza este cea mai frumoasa pe care am primit-o eu anul acesta. Este facuta de Gianina Gianina, saptamana asta, intr-o librarie din Suceava. Dar, in afara de badea Ionel, cine mai citeste in tara asta? De carti vorbesc. Ne mai pasa? Un studiu IRES spune asa:

Unul din cinci romani nu a citit niciodata o carte.
Practic, pentru ei, cartile sunt obiecte colorate care se cumpara la metru si se asorteaza cu draperia sau tapetul.
Trei din patru romani declara ca au citit cel putin o carte in ultimele sase luni, iar aproape jumatate dintre acestia spun ca isi cumpara cel putin doua carti pe an.
Un calcul simplu spune ca, daca romanii ar cumpara pe cat spun, numarul cartilor vandute in librarii ar fi de 3-4 ori mai mare decat in prezent. Asadar uneori mintim, de jena ca nu citim.

Unde citim?
Romanii care mai citesc inca o fac in special in pat, in fata calculatorului, in metrou, in autobuze sau in baie. Da, mult mai multi romani citesc in baie decat in librarii. Librariile si bibliotecile sunt la coada clasamentului. Badea Ionel, cel din poza, este o exceptie. Librariile de la noi nu au locuri pentru citit, cu exceptia catorva dintre ele.

De ce citim?
Relaxarea este pe primul loc. 39% dintre cei care citesc o fac pentru a se destinde.
Dezvoltarea personala este pe locul 2, iar cartile cu sfaturi de viata sunt preferate de 37%. Aici, cele mai multe carti intra la categoria mizerii de duzina. Bla bla-uri care se vand, unele fiind si foarte scumpe.
Din interes pentru un autor-17%.
Nu prea ne omoram dupa autori, in special dupa cei contemporani. Cel mai citit roman ramane Eminescu, cel putin declarativ.

Cum alegem cartile?
Un roman din trei alege cartile din recomandari de pe online. Ceea ce nu e rau pentru ca acolo pot citi review-uri.
25% merg pe recomandarile prietenilor, 24% aleg cartile dupa ce le rasfoiesc in librarii, 16% citesc ce le pica in maini.
Tinerii aleg in special varianta de comanda pe online.

E-Book?
Mai mult de jumatate dintre romani au spus ca stiu ce e un E-Book, dar unu din trei intrebati a confundat E-Book cu o tableta.
12% dintre romani nici nu au auzit vreodata de E-Book sau de alt dispozitiv pe care se pot descarca diverse carti.
Cartea imprimata este preferatra de 71% dintre cititori, cartile electronice de 26%, iar audio book-urile de 4%.
Dintre cei care citesc de pe E-Book, doar 12% cumpara cartile, restul le pirateaza.
Asadar, sa scoti o carte pe E-Book in Romania, in acest moment, e o varianta pierzatoare.

De ce nu citim? Ce scuze invocam.
Trei barbati din zece declara ca se plictisesc cand citesc si ca prefer sa faca orice altceva.
Un roman din patru declara ca nu citeste din cauza ca nu are timp.

In principiu inventam motive, citim din ce in ce mai putin si, cand suntem intrebati de ce nu citim, spunem ca nu avem timp.  Vorba lui Gigi Becali: „Nu citesc carti, imi oboseste ochii.”

In conditiile astea, badea Ionel, un domn de moda veche, cititor de carte pe hartie, in librarie,  e total atipic. E eroul meu.


FOLLOW SI LIKE PE FACEBOOK: Silviu Iliutacronicipebune

 

Toate trei volumele SE POT ACHIZITIONA NUMAI DE AICI. SAU FURA DE LA PRIETENI. Diverse variante de pachete pentru volumele 1, 2, 3: PE ACEST LINK

Fragment: „Iubita mea, sunt beat. De două ore stau ascuns în toaletă şi tresar la fiecare bătaie în uşă. Zac aici, pe jos, nu pentru că simt o plăcere deosebită de a sta cu costumul meu din liceu pe urina de pe jos, ci pentru că nu am găsit altă cale. De dimineaţă beau. Beau încontinuu, cu neamurile tale, cu naşii, cu neamurile mele, cu nişte vecini, cu trecătorii, cu vecinii.
M-a tăiat tac-tu! De aia beau, să uit. Şi să sper că n-a făcut-o intenţionat. Vestea bună e că de când beau mi s-a oprit sângerarea. A, şi mai e una: sectanţii ăia au vândut patru aspiratoare şmechere, de mii de dolari, rudelor tale. Ceea ce e bine pentru că am câştigat comision o cutie de detergent. Nu te îngrijora, în patruzeci și opt de rate lunare scapă de zece la sută din costul total, apoi îl pot da înapoi.
I-am pupat în mod egal pe toţi, şi pe ai tăi, şi pe ai mei. Am mai turnat în mine şi câteva pahare cu şampanie, de unde şi incoerenţa.
Mătuşa ta mi-a zis:
– Mânca-l-ar mătuşa de băiat! Bine ai venit în familie!
Şi m-a pupat pe gură. Am vrut să îţi zic eu primul, în caz că o să afli peste ani.
NU am o aventură cu mătuşa ta şi… NU vreau una! Nu pentru că nu o găsesc atractivă, să nu mă înţelegi greşit, nu am nimic personal cu ea. Doar că mustaţa ei îmi aduce aminte de tatăl tău.
NU o să merg în vizită de Crăciun acasă la ea, asta ca să ştii de acum.
Acum,iubita mea, citesc citatele mâzgălite pe pereţi. Cred că avem mulţi psihopaţi în familie. Unul a scris cu litere roşii, mari: DE CEEEEE, DOAMNEEEE? Cred, de fapt sunt sigur, că e tac-tu.
Altul a scris: CIORBA – DE RAHAT, FRIPTURA – TARE, SARMALELE – ORIBILE. Cred că e bunica.
Apoi, am convenit că nu ascultăm manele la nuntă? Am convenit! Şi de două ore avem numai manele.
– Decât două-trei piese pentru prietenii mei din armată! „Hai, liberare!“ a zis tatăl tău. După care s-a uitat urât la mine şi m-a întrebat:
– Nu e însărcinată fata mea, nu? Aţi glumit voi. Hahahah!
Unchiul meu a dat mâna cu Makele. După ce l-a atins, și-a scuipat în palmă şi s-a şters pe cămaşă jumătate de oră.
Ray dansează cu mătuşa ta. Nu sunt sigur că nu îl violează până dimineaţă.”

 

 

 

Lasă un răspuns