Un roman, un prieten, mergea cu autobuzul, in fiecare zi. Se intampla undeva in Irlanda, unde facea un master. Se intampla in ‘93. Pentru ca niciodata nu venea niciun controlor, la un moment dat, a intrebat:
-De ce luati bilet? De ce il bagati in taxatorul ala? Nu vine nimeni, niciodata…
Iar raspunsul unui student irlandez a fost:
-Daca noi nu luam zilnic bilet, cei de la municipalitate vor crede ca e inutil sa tina acest autobuz (mergea la un campus, in afara orasului) si il vor desfiinta. Din contra, e ieftin, ar trebui sa taxam cate doua, altfel am fi nevoiti sa luam masina si ne-ar costa de zece ori.
Acum poate pare pueril, dar voi va dati seama cat de mare e diferenta de mentalitate dintre “sa ciupim ceva de la Stat, Primarie” si… asta?
Fara suparare, dar nici macar nu ne dam seama ca gandirea asta o transmitem copiilor nostri. Astia suntem, asa ne alegem conducatorii, asta avem inca in sange, in ADN. In ziua in care vom intelege ca totul e al nostru, de la autobuzul ala amarat, la oras, la strazi, la tara, in ziua in care vom pricepe ca orice smechereala, orice spaga, orice furtisag mic sunt rele pe care ni le facem noua, sunt gauri in buzunarele noastre, sunt cocoase pe care le punem in carca lor, a copiilor, atunci vom avea o sansa.
Nu cred in politicieni, astia ar trebui sa fie numai niste functionari si arat, nu cred ca salvarea vine de la partide. Astept sa ne schimbam noi. Din pacate, nu cred ca voi apuca ziua aia. E departe rau.
Silviu Iliuta
*Cititul desteapta! Vezi oferta:
he he…chestiile astea legate de mentalitate le observ de fiecare data cand revin in tara. observam cu stupoare cum prieteni, fosti colegi, chiar membrii ai familiei, nu mai gandeau la fel ca mine, de fiecare data cand interactionam cu ei la revenirile mele in tara. oameni cu care imparteam aceleasi valori, cu care am copilarit, cu care ma cunosteam de ani de zile. ma gandeam, ce mult s-au schimbat…in fond, ei au ramas la fel, doar s-au adaptat cu fiecare an ce a trecut „vicisitudinilor” cotidiene ale traiului din romania. cel care m-am schimbat am fost eu…traind de ceva ani intr-o alta societate, cat de cat normala, inveti si capeti alte deprinderi, sanatoase, alta mentalitate, te formezi altfel, te reciclezi, ca sa zic asa. iar cand ajungi inapoi in ro, se vad foarte bine diferentele de mentalitate.
Hai sa nu-mi spui ca in citiva ani ti-ai schimbat „mentalitatea” ca nu crede nici dracu. De frica legilor care acolo se „aplica”, asta DA,o inteleg !
Imi pare rau sa va contrazic … te schimbi fara sa iti dai seama si nu de frica legilor … daca esti destul de deschis sa accepți ca la orice varsta poti invata ceva … si selectând … alegând exemplele pozitive
Subscriu celor descrise in articol si admit ca, din pacate, suntem responsabili cu declinul societatii romanesti daca nu educam copiii astfel incat sa isi construiasca un viitor mai bun.
Interesant ca acum 65 de ani profesorul meu de desen din liceu, Domnul Gutza Popescu, un om de o bunatate si inteligenta rara ne povestea despre calatoria pe care o facuse inaint de razboi in Suedia cum ca autobuzele nu aveau taxator (ca la noi) , dar toti calatorii isi cumparau bilet si il compostau. La mirarea exprimata de unii dinte noi, ne-a dat acelasi raspuns ca si studentul irlandez. Bunatatea i-am atribuit-o pentru ca – desi intelegea ca noi il intrebam despre calatoriile lui doar ca sa treaca ora – el se preta la jocul nostru, iar inteligenta pentru ca isi dadea seama ca dintr-un ins lipsit de talent n-o sa iasa niciodata un pictor sau desenator.
in ro nu e nimic al tau esti furat inselat batjocorit de stat care stat tu il platesti…deschide o firma in ro si vei vedea ca daca nu faci nereguli esti in faliment oricat ai muncii si daca cumva reusesti vei bate la ochi si vei avea control pana dai faliment!