1918, dupa Tifos, a aparut Gripa Spaniola.
Zeci de milioane de morti intr-un singur an, mai multi decat in Primul Razboi Mondial. Spre deosebire de perioada Covid, atunci primele pagini ale ziarelor erau ocupate de razboi, iar gripa a fost trecuta pe plan secund.
Imprastiata de soldati, Gripa Spaniola a ajuns peste tot. Rata mortalitatii nu este cunoscuta exact, iar marja de eroare este destul de mare. Se estimeaza ca intre 20 s 50% din populatia lumii a fost infectata, iar numarul celor care au murit in primele 25 de saptamani a fost de aproximativ 25 milioane. In comparație, SIDA a ucis 25 de milioane in primii 25 de ani.
Per total, numai in India au murit 17 milioane de oameni, iar la nivel global unii spun ca au murit 50 de milioane de oameni, altii 100 si chiar 200 de milioane.
I se spunea Gripa Spaniola pentru ca a aparut intr-o perioada in care Spania nu era implicata in razboi, iar ziarele nu erau cenzurate – ca in restul Europei -si acopereau mai bine acest subiect. Spre deosebire de Covid, de Gripa Spaniola mureau in general tinerii in putere, iar batranii erau destul de putini afectati, dezvoltand o imunitate puternica pentru acest tip de boala.
Nu exista tratament eficace, iar intubarea dura intre 7 zile si 3 saptamani. Vinovatul de masacru era un agent patogen, descoperit abia in 1944.
Printre cei rapusi s-au numarat: Guillaume Apollinaire, poet francez, Edmond Rostand, autorul lui Cyrano de Bergerac si Eremia Grigorescu, general roman.