City Tree sau copacul urban este un sistem de purificare a aerului care se amplaseaza, conform specialistilor, in locurile in care nu este posibila plantarea copacilor.
Mecanismul este simplu, iar in esenta aerul poluat este suflat inspre un perete de licheni, apoi este filtrat de acestia si eliberat curat in atmosfera.
Ceea ce intentioneaza sa achizitioneze Boc exista deja in Oslo, in Londra, Berlin, Hong Kong si alte orase, iar productia este asigurata de o firma germana care da asigurari ca eficienta este fantastica. Totusi:
- Am citit destule pareri ale specialistilor in ecologie care spun ca eficienta lui este destul de mica. Cei mai multi sustin ca niste copaci inalti ar putea fi mult, mult mai eficienti, iar City Tree se justifica efectiv numai in locurile in care NU se pot planta copaci. Exemplu: Centrul Vechi, Bucuresti, intre betoane. Exista la Cluj astfel de locuri, unde nu e alternativa de plantare de copaci? Se justifica investitia sau e doar un exercitiu de imagine, pe modelul: arata bine, vrem sa fim primii si la asta? Ce credeti?
- Copacii urbani nu se adapteaza peste tot.Citesc pe Greennews.ro ca in Tetovo, Macedonia, copacii urbani s-au uscat. In Romania, nu exista la aceasts ora niciun studiu, habar nu avem in mod real daca vor rezista.
70 000 de euro costa o bucata, un panou. Merita? Moft sau chiar e nevoie de ei? Voi ce ziceti?
Cititul desteapta! Oferta:
Hmm, grea intrebare. Imi place un primar care incearca ceva nou, chiar daca isi asuma un risc. Nu-l condamn daca nu iese, atat timp cat nu sare calul. Mai depinde si de cum e facut contractul cu firma respectiva – daca isi asuma responsabilitatea daca moare agentul verde, si e pregatita sa il inlocuiasca cu unul adaptat bio la conditiile locale, fara costuri aditionale. Mai departe, asiguratorul meu, cam ce spune? E pregatit sa preia macar parte a riscului, fara sa-mi trimita premiumul pana in tavan?