O dragoste din alta lume

 

 

58 000 de cazuri de poliomielita, o boala cumplita, fusesera in SUA in anul 1952.

In 1955, Jonas Salk a utilizat pentru prima data vaccinul anti-polio, dar americanii nu aveau deloc incredere. Zvonurile erau diverse: de la efecte secundare care te omorau in 10 ani, la cancer si impotenta.
In 1956, mai putin de jumatate dintre americani doreau sa se vaccineze anti-polio, iar atunci guvernul a recurs la o strategie de marketing: l-au rugat pe Elvis, care era pe val dupa Heartbreak Hotel, sa se vaccineze in direct, la Ed Sullivan Show, una dintre cele mai populare emisiuni din anii aia.

A functionat! Americanii au capatat incredere, iar cand a inceput programul, s-au vaccinat.
In 1962 s-au integistrat in SUA doar 952 de cazuri. In ’61 a intrat pe piata si un vaccin oral, iar in timp, numarul cazurilor a tot scazut. Daca in 1988 erau 350 000 in lume, in 2014 ramasesera 359. In 2020, poliomielita a fost declarata eradicata de OMS, dar in august au reaparut 13 cazuri in Sudan.

Revenind, strategia de marketing cu Elvis: a functionat la americani. Probabil ca vor apela la una asemanatoare si acum, il auzeam pe un tip la CNN pomenind asta, pentru ca 42% dintre americani nu vor sa faca vaccin anti-Covid.
Acum noi nu-l avem pe Elvis, ci pe Bittman, dar ca idee, poate fi o abordare inteligenta ca politicienii, artistii sa se vaccineze dand exemplu.
L-as vedea si pe Ciolacu, pe Firea, astia care au pus atatea piedici in pandemia asta doar din dorinta de a mai lua niste voturi. I-as vedea pe toti pesedistii in direct la Antena 3, facand vaccinul, aratand, in sfarsit, ca sunt responsabili! Sper doar sa nu-i vaccineze in fund.

.

Cititul desteapta!
O dragoste din alta lume

1 thoughts on “Cum au alungat americanii neincrederea in vaccin, in 1956

Lasă un răspuns