Tot vad stirea, preluata de n site-uri, Pro, Digi etc… despre „primul satelit romanesc, care va fi lansat din Marea Neagra de ARCA Space”. Stirea este aceeasi, in detaliu, plecata probabil de la un comunicat.
Ca umil cititor de Stiinta si Tehnica si inginer amator, pot sa spun asa:
1. Acesta nu ar fi primul satelit romanesc, nicidecum. Primul satelit romanesc urma sa fie lansat in 2009, a fost lansat de o racheta Vega din Guyana Franceză, in 2012, are forma unui cub si se numeste Goliat, fiind construit pe baza standardului american Cubesat. Acesta:
Asta e o informatie publica, verificabila la nivel de scoala ajutatoare de jurnalisti.
Goliat a avut viata scurta si a fost proiectat de o echipa de fizicieni si ingineri de la Politehnica Bucuresti, care au inceput sa lucreze la eminca din vremea cand erau studenti.
Deci stirea despre „primul satelit romanesc” este o prostie, nefiind primul.
2. Acum sa studiem partea cu „satelitul”.
Citeam pe net despre subiect si am vazut pareri ale unor ingineri care spuneau ca imaginile cu care ARCA Space -minunea romaneasca – si-a promovat actiunea (poza 1) sunt luate dintr-un film SF, For All Mankind, si compozitate in Photoshop. Nu am vazut filmul, dar dovezile lor pareau absolut solide.
Asadar, firma a lansat un comunicat cu ce vor face, folosind imagini din filme.
Sa zicem ca nu au nimic gata, iar imaginile acelea ajutau in expunere. Imoral, dar sa zicem ca era jn fel de „asa va arata, ca in film”.
3. Despre firma care „lanseaza primul satelit romanesc”.
In ultimii ani, ARCA Space a tot „lansat” pe piata avioane supersonice, parasute supersonice si alte placi zburatoare si basme. Nimic din ce au anuntat nu a aparut cu adevarat, ba chiar sunt eroii de poveste ai unor „tehnologii martiene pe care nu le-au mai lansat pentru ca ar fi cauzat
un mare conflict international”. Cu alte cuvinte, cineva de la marketingul unei firmei – unde lucreaza si oameni seriosi – are foarte multa imaginatie.
In opinia mea (daca ma insel, recunosc public ca sunt imbecil), Romania nu va lansa in iunie nici „primul satelit romanesc”,
nici al doilea. Nimic.
Cat despre televiziunile/ziarele/site-urile care imprastie stirea: mai intrebati si voi pe cineva mai istet, mai priceput in tehnica, un inginer de aeronave… ceva, inainte sa lansati prostii pe piata. Ca o sa patiti ca atunci cand ati anuntat acum un an vaccinul anti-Covid de la Timisoara! Sunt curios daca in iunie o sa spuneti la fel ca la vaccin, ca ne-au furat patentul strainii imperiaisti sau ca nu ne lasa UE sa lansam satelitul.
.CITESTE! A APARUT si nu e inca interzisa ! Click pe poza:
Cu autograf?
FOLLOW PE FACEBOOK SI ALTE CHESTII: Silviu Iliuta–cronicipebune
FOLLOW PE FACEBOOK SI ALTE CHESTII: Silviu Iliuta–cronicipebune
NU rata singura trilogie premiata chiar de autor! Vanduta in mirificul tiraj de 4 exemplare. Doua mai sunt in raft. Vin cu autograf. Toate trei volumele SE POT ACHIZITIONA NUMAI DE AICI. SAU FURA DE LA PRIETENI.
Diverse variante de pachete pentru volumele 1, 2, 3: PE ACEST LINK
„La Botez, trebuie să avem și un fel de mâncare mai fițos, gen creveți prăjiți sau scoici sau melci. Pentru că Domnul Colonel va invita câțiva prieteni importanți.
– Din aceia care mănâncă des fructe de mare.
– În mare cresc fructe? a întrebat unchiul, cu expresia unui copil de un an care a primit prima jucărie din viața sa.
– Ești prostănac! i-a zis bunica. Este vorba de fructe ținute în mare, așa cum ținem noi gogonelele la saramură.
– Ce, noi nu băgăm pepeni la murat? a susținut-o mătușa, țipând la unchiul.
– Pepenii e fructe? a ripostat unchiul. Parcă știi tu că pepenii e fructe! Fără 100 de mililitri de țuică, unchiul meu nu e unchiul meu nu începe să circule prin sânge. Bunica a spus chiar că ar trebui să îi dăm să bea noaptea, în somn, printr-o pâlnie. „Ca să nu se trezească alt om, ca acum!” Mama Ameliei simte momentul greu și, cu o voce caldă, împăciuitoare, le explică țăranilor:
– Fructele de mare, domnule unchi, doamna bunică, părinte … Fructele de mare sunt, de fapt … A-NI-MA-LE. Creveți, stridii, languste, homari, crabi, caracatițe…
– Hai dă-o dracu’! răbufnește părintele. Absolut toți se întorc spre el.
Bunica îl mustră din sprâncene și din buze, apoi îl ceartă ca pe un câine neascultător
: – Părinte, părinte, nu ești ascultător! Dacă mai pronunți o singură dată „dracu”, te dau afară de la masă! – Cum să fie, bunică, creveții… fructe de mare?! Da’ ce, noi nu am fost la oraș să vedem creveți?
– Da, continuă ea. Chiar dacă este caracatiță, este o fructă de mare.
– Adica cum, doamnă? Poate ne spuneți că caracatița are frunze? continuă popa atacul. Toți din Armata Iliuță râd. Sunt cu capul pe spate, cu mucii la nas, cu cracii pe sus.”