Pachetul Silviu Iliuta

Tatal meu isi programa din timp zilele in care trebuia sa stea la coada la benzina. 4 ore, alteori 6, 7, cum ii era norocul. In general, plecau in grup, trei vecini de la bloc.

Pana ajungeau sa alimenteze, sa ia ratia lunara de 20 de litri, socializau, mancau niste branzica si rosii de pe capota, spuneau in soapta bancuri cu Ceausescu si impingeau masinile ca sa faca economie de benzina. Cand nu aveau cu cine sa ma lase, dormitam pe banchete din spate. Tot pentru economie, opreau motorul de cate ori mergeau la vale. Nu imi amintesc prea multe vai parcurse in copilarie cu motorul pornit.
O mica parte din Comunism, asta pe care il ridica in slavi tot felul de destepti de 20, 30, 40, 60 de ani, prin postari imbecile de genul: “uite ce a facut Ceausescu- metrou!” Nu a facut el, ba! Au facut oamenii, pusi la jug, morti de foame, trenurand de frig prin case, pentru ca toti banii sa se duca in proiectele megalomanice ale lui Ceasca. Asta era doar coada la benzina. La carne era dubla, la banane verzi la fel, iar la altele nu prea era, pentru ca si ele lipseau cu desavarsire. Ciocolata chinezeasca, spray strain, gume de mestecat poloneze in care nu iti spargeai dintii si ness de la bulgari, doar la astea puteam spera intr-un an cu noroc.
Pe toti nostalgicii astia i-as intoarce in timp si i-as inchide acolo un an, apoi i-as intoarce in prezent si le-as spune: posteaza acum, ma, despre cat de bine era pe vremea lui Ceausescu! (@pozadelaalexandrumafeiu)

OFERTA DE VALENTINEȚS! AICI:

 


Pachetul Silviu Iliuta

69 thoughts on “Asta ar trebui sa vada toti nostalgicii.

  1. Cristian-Gabriel Ghinea says:

    Imbecil ești tu pentru că nici acum nu înțelegi nimic din toată istoria țării. Perioada la care mintea ta încețoșată de droguri și nopți pierdute prin cluburi se referă în postarea asta idioată a fost una de scurtă durată, apărută la jumătatea anilor 80 tocmai pentru a scăpa țara de datorii și noi românii să trăim cu fruntea sus, fără datorii. La nimeni! Iar imbecilii ăștia care au trăit pe vremurile alea și nu le pare rău nici acum sunt tocmai mă-ta și tac-tu, boule! Comuniștii ăia care ți-au asigurat locuința în care trăiești acum, tâmpiții ăia care ți-au făcut cadou o mașină, care te-au spălat la cur și te-au trimis la școli. Tâmpitule!
    Și, da! Metroul, drumurile, căile ferate, cartiere întregi, complexuri hoteliere, baraje, termocentrale, etc. au fost construite de el și de noi. Pentru tine, idiotule! Mai mult decât atât, am avut fabrici și uzine pentru fiecare segment al industriei ca să nu depindem de nimeni, am avut ferme, abatoare și întreprinderi de prelucrare a cărnii pentru fiecare rasă de animal pe care botul tău le poate mesteca, am avut toate câmpurile irigate, am avut fabrică de diamante, am avut chiar anotimpuri! Da, pentru că aveam grijă de absolut tot, chiar dacă am strâns cureaua, am avut grijă ca urmașii noștri printre care și avortonii nefericiți ca tine să se poată bucura de bunăstare și să cheltuie. Acum, chiar în neștire.
    Nu suntem nostalgici, suntem conștienți și ne pare rău văzând că niște tembeli ca tine iau totul în derâdere și-și bat joc de prezentul și viitorul țării. Încă o dată: deștepții sau imbecilii de care vorbești sunt chiar mă-ta și tac-tu, idiotul dracului! Brifcor-ul era de 1000 ori mai bun decât americănismele de laborator de azi, salamul și parizerul erau din carne adevărată, untul și laptele erau aproape neprocesate, alimentele nu aveau ”e”-urile preferate de voi iar fructele și legumele nu erau din ceară ca cele de azi. Da, m-aș întoarce în timp și aș avea grijă mai multă să nu se mai nască mutanți ca tine.
    Vorbești doar ca să te afli în treabă, dezaxatule, habar n-ai de nimic vândutule, trăiești cu capul în nori retardatule!

  2. Bogdan says:

    Mai Silviule, acum daca ar fi sa fim cinstiti cu noi, tocmai datorita acelor restrictii emisia de noxe era mult mai mica ca acum (cauzele erau multiple – masini mai putine, tot soiul de interdictii de circulatie, ratie la benzina etc). In consecinta, aerul era mai respirabil. Ia sa incerci tu acum sa mergi in cursul zilei printr-un oras mai mare si sa respiri sa vezi daca miroase a noxe (punem si fumul de tigara de la fumatori) sau a tei si liliac. Cunosc persoane care se deplaseaza cu masina chiar si la magazinul din colt aflat la 50 metri pentru a-si lua tigari desi sunt in forma fizica si nu au probleme de sanatate. Cu toate bubele lui, Ceausescu a protejat, prin restrictiile privind circulatia si benzina, sanatatea publica (evident nu de dragul sanatatii cetatenilor, ci pentru a face economie si a plati datoria externa). Aerul mai curat mai poti gasi acum doar in sate si orase mai mici uitate de lume pe unde nu prea vine nimeni.

    • B. says:

      Se vede că n-ai auzit ce-au făcut comuniștii la Copșa Mică, de pildă. Sau în 100 de alte locuri, unde nici naiba nu s-a gândit să țină cont de poluare sau de aer curat.
      Da, Ceaușescu a protejat sănătatea publică și prin interdicțiile la circulație, și prin rațiile alea atent calculate de Mencinicopschi, și prin călirea populației prin expunere la frig, și…
      Dacă te strădui un pic, poți găsi o scuză d-asta pentru orice totalitarism, pentru orice atrocitate.
      BTW, știai că naziștii au fost primii care-au pus interdicții la fumat ?

  3. Marius says:

    In orice societate exista elita, clasa de mijloc si codasi. Comunismul a rasturnat ierarhia. A lichidat fizic elitele si a pus in frunte pe fostii codasi (smecheri, lenesi, betivani, hoti, etc.). Cum a functionat practic sistemul s-a vazut peste tot in lume si se vede si astazi. E normal ca o nulitate pusa atunci la conducere sa regrete acele timpuri. Unii dintre acesti nefericiti, pretind ca Ceausescu ne-a hranit, imbracat si adapostit in case. Respectivii cred ca fara el ne-am fi retras in bordee. Ne-am platit datoriile? Dar cine a facut acele datorii, nu se intreaba nostalgicii? Nu mai incap persoanele handicapate, bolnavii, orfanii si cei cu adevarat defavorizati, la cuvant. Ei chiar ar avea de spus lucruri adevarate, actuale si grave. Oare cum se descurca copii abandonati din Teleorman carora li se fura pana si angajatii platiti de stat sa se ocupe de ei? In schimb auzim injuraturile nostalgicilor. Eu nu o sa-i injur inapoi, pentru ca mi-e si milla de ei. Spectre ramase inafara societatii (fara sefi coordonatori, fara cartele de paine si benzina, aruncati la pubela istoriei), e normal sa sufere si sa-si verse preaplinul veninului. S-ar putea reeduca prin munca, nu in lagare ci la birourile de plasare a resurselor umane. Dar sunt nostalgicii resurse utile societatii?

  4. catalin says:

    PE VREMEA ACEEA EXISTA RESPECT BAI PUSTAN GAOZAR CE ESTI…AVEAI LOC D E MUNCA…CASA…MASA…ETC…OAMENII AVEAU ALTA CALITATE FATA DE ASTAZI…PE VREMEA MEA CAND ERAM SCOLAR ..EXISTA CABINET STOMATOLOGIC SI PE GRATIS ORICE COPIL ERA TRATAT PE GRATIS…ACU CUM ESTA MA? VAI MAMA VOASTRA DE CAPITALISTI…IDIOTI

  5. Pingback: “O mica parte din Comunism, asta pe care il ridica in slavi tot felul de destepti de 20, 30, 40, 60 de ani, prin postari imbecile de genul: “uite ce a facut Ceausescu- metrou!” Nu a facut el, ba! Au facut oamenii, pusi la jug, morti de foame, tr

  6. gogudelaimpinsvagoane says:

    daca asta facea tac-tu inseamna ca era bulumac rau, putin daca te ducea mintea te descurcai cu orice, dar repet, trebuia sa te duca mintea. dar se vede cum era tac-tu dupa cum plangi tu pe aici, trista copilarie ti-a facut tac-tu 😀

  7. gabi cador says:

    nu te prinde mirarea Silviule cati prosti (incremeniti in proiect, cum zice Liiceanu) se simt datori sa iti lumineze mintea de capitalist reactionar ? pe unul care iti intra in casa sa te injure il numesti cretin. testul Pisa e mai elegant, ii numeste analfabeti functionali 🙂 si se pare ca tara geme de astia

  8. Gabriel Tuchendrea says:

    Nu va spun decat un singur lucru. Tara si noi, romanii, am fost aproape obligati si privati de la unele reguli de statornicie, vezi apa calda de doua ori pe saptamana, curentul electric cate doua ore pe zi, caldura mai anemica, precum si combustibilul din speta data aici. Insa doar asa se puteau achita datoriile statului, cu constrangere. Unii intelegeau, altii nu. Nu inteleg nici acum. Astfel, Romania nu a avut nici cateva clipe de a respira fara datorie, ca si stat liber. Cand Ceausescu a anuntat achitarea datoriilor, deja s-a pornit un val de nemultumire si cei care au putut, au starnit marea revolutie, pentru a pune mana pe o tara, pe un stat aproape bogat, si pe care sa-l saraceasca si sa-l vanda!!! Acesta este Statul in care traim astazi, pe care unii l-au construit si altii l-au ruinat.

  9. Mihai says:

    Ba, esti prost? Tactu’ era nomenclaturist?? De unde stii tu cum era atunci? Ai varsta necesara?
    Bai tarane, aia de aveau masini si stateau „saracii” de ei la coada la benzinarie erau: medici, directorasi, ingineri si alte unelte ale comunismului. Tu….sa-i multumesti lui Ceasca ca ti-a construit metrou, ca altfel mergeai cu autobuzul de transpirai ca un porc, neispravitule si loaza ce esti!

  10. Barcan Gheorghe says:

    Daca se privesc evenimentele in mod izolat, „la bucati” si nu in ansamblul lor, in acest fel se poate ajunge la judecati catastrofale. S-a amintit de tot felul de constructii, dar s-a uitat sa se aminteasca, de exemplu, de „Magistrala Albastra”, munca la acel „Danubiu care varsa, /pe trei guri apa si pe-a patra sange” (A. Cotrus). Stiti cate milioana de oameni au umplut toate inchisorile din tara si prin lagarele muncilor de exterminare, construite pe acel Canal, ca si prin stufarisurile Deltei Dunarii ? Cati au suferit restrictii domiciliare pe afara : Domicilii Obligatorii, Stramutari, Deportari ? Cu totii au fost multe milioane ! Stiti cate ucideri, asasinate au fost facute (prin batai, impuscare directa, uneori din spate, sau loviti chiar cu ranga peste cap, intr-o nota de salbaticie totala !), fara sa fi fost macar judecati, sau unii prin proces ? Nu stiti si nu stiu daca cineva stie, pentru ca erau multe disparitii care nu erau mentionate, nu erau facute cunoscute, ori erau ascunse, neinregistrate. Dar se spune ca au fost cu sutele de mii. Au fost un numar de condamnari la pedeapsa capitala, dar numarul celor ingropati, la comun, pe acolo, depaseste de zeci, de sute de ori acest numar; cum se explica aceasta ? Au fost asasinate, ucideri, a fost un regim criminal care le-a facut, in Faradelege ! Erau adevarate locuri de chinuri si ucideri, de abatoare umane, prin infometare, munci peste puteri, caldura, frig, insetare, ucideri directe si atatea alte metode de chin. Stiti ca Securitatea putea ancheta si Hotari lipsirea de libertate pe ani de zile, dupa bunul plac, fara interventia Instantei ? Stiti ca puteau prelungi, cu de la ei putere, pedeapsa data de magistrati, cu multi ani si cu alte restrictii ?
    Va dau exemplul meu. Eram un elev constiincios, de la tara, printre elevii buni din clasa, fara nici-o activitate politica, dar am fost arestat din clasa a IX-a, fara mandat de arestare si tinut in detentie si lagare de munca de cexterminare, fara nici o interventie a vreunei Instante de judeacata, pe o durata de 29 de luni. Legea spunea ca mandatul de arestare, emis de o Instanta, era pe cel mult 48 de ore si ca privarea de libertate se facea numai cu Decizia Instantei. Unde era Legea, unde era respectul ei ? Arbitrariul, Faradelegea ! Binele de pe acolo se motiva prin greutatea mea la iesire (o minune), de 29 de kg, la 22 de ani ! Motivul : refuzul meu de a colabora cu securitatea, de a produce victime, obiectul muncii lor. M-am eliberat, mi-am terminat cele doua clase de liceu si am intrat la Facultate (in numai 3 luni de zile), pe care am urmat-o 3 ani si prima sesiune din anul IV, ultimul an de studiu; mai aveam cateva luni si o terminam ! Eram bucuros, si ma gaseam printre cei mai buni studenti din an (FAC. de Matematica- Fizica), cu majoritatea notelor de !0, cateva note de 8 si nici o nota sub 8, cu o medie generala in jur de 9,50, cu largi perspective. Dar m-au ridicat de pe strada si la Securitate mi-au spus : „Singura sansa sa-ti termini studiile, este sa colaborezi cu noi ! (Informator, turnator!)” Le-am spus : ce faceti e un santaj si nu-l accept; stiu unde sa merg sa anunt un rau ce s-ar organiza impotriva statului, daca l-as cunoaste. Dar rolul de catelus dus de lesa, nu-l accept cu nici un pret.
    -Banditule, ai sa zbori din facultate ! Si m-a batut. In putine zile eram exmatriculate de peste tot. Am reluat facultatea dupa 5 ani de chin si suferinta, la munca de jos, muncitor necalificat, oaecum prin Instanta si am terminat-o la 10 ani de la inceperea ei, tot ca unul din cei mai buni studenti. Acesta era socialismul, comunismul, acestea erau Legile si Faradelegile lui si eu am dreptul sa-l judecat dupa cum a fost si nu dupa povesti sau minciuni, dupa o cafea buna servita la Stefan Gheorghiu, sau mai stiu unde, in loc de „nechezol” servit in alte parti si altele asemenea. Mie in place cu adevarat spiritul de solidaritate colectiva si nu cel de gasca, restrans, de partid, pentru beneficii minoritare, dezgustatoare! „

  11. vall says:

    aberezi…Comunismul ne-a tinut pe loc…Fara dictatura comunista am fi fost o tara normala care se dezvolta normal…si am fi acum printre tarile cu economie puternica….Daca ai fost printre privilegiatii regimului bineinteles ca nu accepti adevarurile din articol..

  12. Bogdan says:

    Tot comunistii ne conduc in continuare, fara pauza, de zeci de ani. Cand o sa avem la putere macar 5-10 ani oameni care n-au radacini si mentalitate de comunist atunci vom vedea o mica mare diferenta. Deci hai sa nu mai radem de astia de acum pentru ca doar vorbesc si se imbraca mai frumos decat Ceausescu, in rest nu sunt diferente (si nici n-au cum sa fie avand radacinile tot in acelasi loc)

Lasă un răspuns