Cand eram mic eram prostut. Nu chiar atat de prost ca acum, dar aveam momente cand puteam intra lejer in Guinness Book.
Mergeam la tara la bunici, in vacanta de vara, si mancam branza cu rosii. De fapt, alternam. Dimineata mancam rosii cu branza, iar la pranz branza cu rosii. Si paine rotunda, facuta la cuptorul alb, ingropat pe jumatate in pamant.
Intr-o si mi s-a pus pata. Stiu ca intr-o zi mi-a zis un copil ca astia care mananca branza de vaci facuta acasa sunt saraci. Ca branza aia buna e cea facuta in fabrica, la Bucuresti. Cea ingalbenita, vanduta la magazinul mixt din sat, direct din vitrina aia cu geam spart care zace intre radturile cu Dero si alea cu biscuiti. Mi-a zis pustiul ala ca aia e singura branza smechera, de fabrica, exact ca la francezi, dar ca ai lui nu si-o permit si atunci sunt nevoiti sa fac branza din laptele vacii lor. Cumva, mi-a intrat ideea asta si pe la 9 ani le-am zis bunicilor:
-Cand chem la mine copiii, eu vreau branza de la magazin. Va rog! E cea mai buna!
Bunica-mea, dupa ce a ramas cateva minute cu falca suspendata, mi-a zis:
-Din aia galbena? De o tine a lu’ Pripas cate o luna la vitrina si nu o ia nimeni?
-Da, nu o ia nimeni ca nu are bani, dar eu as vrea din aia.
Si mi-au luat. In ziua cea mare, a venit bunicul cu doua bucatoaie mari de branza, invelite intr-o hartie maronie, din aia in care impacheta Rela a lu’ Pripas orice, de la caiete scolare pana la biscuiti Popular umpluti cu p dubioasa crema maronie.
A fost cea mai buna branza pe care am mancat-o in viata mea Inchideam ochii, introduceam pe gatlej bucatica de branza si gemeam de placere, mai ceva decat la finalul filmelor pentru adulti. Si nu numai eu, ci si toti ceilati zece copii pe care ii adunasem la petrecerea de la piscina. Prin piscina, rog a se intelege o groapa sapata de bunicu’ direct in pamant si umpluta cu apa rece ca gheata de la put. A fost cea mai tare masa din viata mea, dovada ca o tin minte si acum.
Am vazut azi, pe Digi World, un documentar despre un grup de 24 de chinezi ajunsi in vizita la Paris. Momentul lor maxim de fericire a fost cand au ajuns la Turnul Eiffel si si-au cumparat brelocuri, vederi si turnuri in miniatura cu luminite colorate. In medie, fiecare chinez fericit a cheltuit in magazinasul ala de suveniruri cam 25 de euro. Ghidul spunea ca inseamna destul de multi bani pentru ei, adica ii cam ustura la buzunar. Si tot ghidul, o chinezoaica stabilita in Franta, a spus ca trebuie sa ii incurajeze sa cumpere si in niciun caz sa nu le spuna ce scrie pe fundul lor: made in China. Dar pentru ei oricum nu conta faptul ca le puteau lua din Beijing cu 25 de centi. N-am vazut chinezi mai fericiti decat aia.
Bunicul m-a rasfatat din cand in cand cu branza ingalbenita cumparata din vitrina lu’ tanti Rela. De cate ori veneam de la Bucuresti, el stia povestea: ma astepta cu branza invelita in hartie maronie. Cand ajungeam sa tai din ea eram mai fericit decat atunci cand o batea Dinamo pe Steaua. Delir.
La vreun an dupa petrecere, m-am prezentat la magazin. Bunicul era la camp, asa ca am zis sa il surprind cu o bucata de branza adevarata, de fabrica. Muncea mult, merita si el, prea baga in el porcarii in fiecare zi! Incepuse sa imi impartaseasca gusturile pentru branza de fabrica adevarata si mereu zicea: “Asta branza cum nu mai face nimeni!” In timp ce bunica radea de noi.
Mi-am spart pusculita de la Bucuresti- am strans pentru un kil’ de telemea- si am rasturnat maruntisul pe jeghea:
-Sarut mana! Un kilogram de branza din aia buna, de care ia mereu bunicul, va rog!
Rela a lu’ Pripas din capul satului (mai era un Pripas in centru, varul lui) s-a uitat la mine si a spus cu gura plina, molfaind un Popular cu crema:
-Cum crezi ca pot sa iti vand mizerie din asta? Eu o tin aici cu lunile, ca sa vada de la partid ca am branza. Bunica-tu vine la mine doar sa ii dau pungi.
Cred ca a fost pentru prima data in viata cand mi-am dat seama ca sunt prost. La inceput, am fost furios pe bunicul, foarte furios. Am stat minute bune in fata vitrinei, apoi, de rusine, am cumparat niste biscuiti cu crema, desi nu imi placeau. Aveau gust de ranced. La coltul strazii, am aruncat biscuitii. M-am dus direct la putina, am luat bucata cea mai galbena, pusa special la invechit, am pus-o in punga maronie si l-am asteptat pe bunicul sa vina de la camp.