Foarte multe comentarii la acest articol despre raw vegani.
Multi raw vegani imi explica, pe scurt:
-ca sunt un prost ca mananc hrană care are in compozitie substante de origine animala!
-sa fii raw vegan inseamna sa mănanci ca si cum nu ai descoperit focul, folosind INGREDIENTE DE ORIGINE VEGETALA, NU ANIMALA. Sunt un prost ca am invatat sa folosesc focul!
-sunt un prost crud la suflet ca…FOLOSESC PRODUSE ANIMALE.
Articolul NU este despre vegetarieni, ci despre raw vegani (DIFERENTELE SUNT URIASE). Conform filosofiei raw vegane, TOATE produsele de origine animala ar trebui INTERZISE. In plus, toate vegetalele trebuie gatite a temperaturi sub 48 de grade Celsius.
Draga prietene raw vegan, nu am nimic cu stilul tau de viată. Vreau sa fie clar de la inceput. Ce faci tu…e treaba ta.
Acest articol este unul informativ, in sprijinul tău.
Sunt prost ca sunt sacrificate animale pentru mine? Iar tu, esti singurul milos si bun, care nu „consumă” produse animale?
Ei, bine…Prostul te informeaza, pe scurt:
Esti raw vegan? Iti dai cu ruj pe buze? (Doamna Olivia Steer se dă, jur pe rosu! In toate pozele!)
Ei, bine, uite o veste trista: Culoarea rujului este data de mici gandacei zdrobiti, care se gasesc de obicei pe cactusi. Insectele sunt fierte în amoniac sau în soluţie de carbonat de sodiu. Amestecul este apoi filtrat şi se adaugă sulfat hidratat de aluminiu şi potasiu. Culoarea rezultată astfel se numeşte roşu carmin.
Nu vreau sa te mahnesc, dar de maine, draga prietene raw vegan, trebuie sa renunti la ruj! Mor animale pentru rujul tau, iti dai seama? Desi nu le papi, ele mor pentru ca tu sa iti colorezi buzitele in rosu.
Apoi, te dai cu parfum?
Am o veste proasta: unele parfumuri au in compozitie mosc natural. Stii cum se obtine? Greu si prin cruzime. Pentru un kilogram de mosc se sacrifica 100 de cerbi.
Din fericire, există si mosc artificial, dar tu..trebuie sa te informezi atent inainte de a cumpara un parfum! Si, in cazul in care contine mosc natural…
Ai incurcat-o! De acum nu trebuie sa te mai dai parfumul tau preferat. Incerc sa te ajut, poate nu stiai.
Te speli pe dinti?
Pfoai, e cam groasa! Contine glicerină! Stii ce e aia? Normal ca stii, dar iti mai spun si eu: un ingrediant obtinut din tesuturile grase ale animalelor.
Exista si glicerina vegetala, dar…esti sigur ca pasta ta de dinti are glicerină vegetală?
Altfel…de maine, nu te mai speli pe dinti! Prieteneste iti spun: citeste eticheta aia sau foloseste sare (si dă-i cu degetul, că periuţa contine…)
Te speli cu sapun?
De maine sa nu o mai faci. Stii de ce? Contine seu ( il gasesti pe etichete sub denumirea sare de sodiu a acidului sebacic). Cauti sapun obtinut NUMAI din plante sau…
De maine, treci pe apa chioara. Aste e viata, ia-ti adio de la săpun!
Si nu te spăla la păr!!!! E INTERZIS!
Samponul ala bun, preferatul tau, contine peste 20 de ingrediente derivate din produse de origine animala( citeste eticheta, o sa vezi: “panthenol,” “vitamina B” si “amino acizi”).
Imi pare rau..trebuie sa stii asta! De acum, te speli cu apa de izvor!
O sa stai cam nespalat si neingrijit. Imi cer scuze, dar fara pasta de dinti, sapun..e cam urat. Nici parfum nu poti da.
Norocul tau e ca poti poti sa-ti speli hainele! Uh!
Dar…nu poti.
Balsamul de rufe contine acidul sebaceic (grasimea animala ce provine de la vaci, oi, porci si cai).
Hai, omule, te demoralizeaza pe tine atata lucru?! Acum, ca ai aflat aceste lucruri, salveaza insectele si lumea!!!!
Du-te la magazin si ia-ti hrană raw vegană!
Ai grija sa nu folosesti o pungă de plastic! (ai ghicit, contine niste grăsime animală)
Inca ceva: nu stiu daca aveai de gand, dar nu cumpara zahar (e procesat cu ajutorul oaselor de vaca sau cal) , nu lua bere sau vin (e riscant: unele sunt limpezite cu ajutorul vezicilor de peste, denumite si clei de peste).
Omule, e cam groasă! Daca vrei sa fii raw vegan adevarat, iar eu iti respect alegerea..du-te in pădure!
Poti manca fragi si mure, ciuperci si alte chestii. Mananci natural, lucruri care nu au provenienta animala! Numai acolo poti trai ca un raw vegan adevarat, mancand lucruri care nu au provenienta animală!
Poti sa-ti lasi hainele tale de firmă la mine (contin coloranti de origine animală, etc…) si să mergi linistit! Lasă si telefonul, nu ai voie cu el.
Eu te sustin din inima!
O rugaminte am: dacă mergi in padure, du-te pe jos…. Nu lua masina, trenul sau vreo bicicleta! (imi pare rau, toate contin chestii…)
Frumoasa viată te asteapta!
Tu si natura! Fără influenta noastra, a nemernicilor care folosim focul si ne spălam pe maini, pe dinti si pe păr.
Ai dreptate, suntem niste nemernici nemilosi si ramanem aici, intre noi. Niste prosti ignoranti! Ne meritam unii pe altii.
Dă-ne dracu’, cu progresu’ nostru de doi lei cu tot!
Iar tu…„Run Forrest, run!”
NU EXISTĂ RAW VEGAN URBAN, MERGI LA PĂDURE! DOAR ACOLO POATE EXISTA ACEST STIL DE VIATA.
Acum, ca stii…Macar fa-o pina la capat! Gaseste-ti fericirea!
PS: Daca nu pleci sa trăiesti in pădure esti cam ipocrit. Nu mananci animălute, dar le „consumi” in alte produse.
Sa nu comentezi la acest articol, de azi nu mai ai voie la calculator! (Nu vrei sa stii cate ingrediente de origine animala se folosesc la fabricarea lor, te-ar şoca!)
Acum poti FACE COMANDA PENTRU NOUA CARTE, „AM GASIT UN TITLU”, pe www.bookzone.ro. Transport GRATUIT, daca iei si „Toate titlurile bune au fost date”
Daca ai chef sa citesti, comanda pachetul aici sau telefonic: 031-433.51.65
P.S Se livrează și internațional.
Tot de pe www.bookzone.ro. se comanda si prima carte, Toate titlurile bune au fost date”, de Silviu Iliuta.
De Silviu Iliuta–cronicipebune
Rujul e din gandacei zdrobiti de pe cactusi? E bland sa spui asta. Cum ati reactiona daca maine v-ar spune cineva ca rujul ar fi din sange de copil avortat? Credeti sau nu, unele minti bolnave fac si asa ceva.
Morala: cea mai buna leguma e carnea :))))
Nu neaparat. Vegetarienii nu au o filosofie care sa le impuna renuntarea la orice e de provenienta animala. Fiind vegetarian, nu esti ipocrit. Raw veganismul urban, inconjurat din obiecte facute din animale…nu exista.
Măi, fiecare are dreptul suveran să facă ce vrea.
Dacă aşa vrea sufletul unui om să fie raw vegan, atunci, di ce te strădui să-i spui nişte lucruri de bun simţ?
Ana, dacă îmi spune cineva că acel colorant, carminul e obţinut din coşenile, îl cred. Dacă=mi zice că e obţinut din sângele unui copil avortat, îi sugerez să se ducă să se caute.
Raw veganismul urban nu exista, e o ipocrizie. Filosofia raw vegana spune ca nu trebuie sa existe nimic din produse animale, dar esti inconjurat de astfel de lucuri. Raw veganismul exista doar in comunitati izolate. Cei care isi cauta adepti pe pagini de net sunt doar ipocriti…folosesc calculatorul. A nu se confunda raw vegan cu vegetarian. Toatal diferit. Vegetarienii nu au o filosofie care le impune renuntarea totala la orice lucru provine din animale.
Sau te izolezi ca si calugarii pe un varf de munte, fara nimic altceva. Tu, iarba si un zeu! Ce viata minunata… er.. bolnava. E o boala mintala sa faci asa ceva.
Citeste viata calugarilor tibetani…
Articolul e bun dar o mica corectie berea si vinul se limpezesc cu betonita care e un compus mineral
Nu numai. Vezi documnetarul: How It’s Made | Discovery Science.
Felicitari! Punctul pe „i”!!!!
Dar tu ce faci pentru a face lumea asta un loc mai bun? Te iei de vegani pentru ca produc atat de putin rau planetei, cand tu ai telefon, calculator, probabil masina, mananci produse animale aproape zilnic daca nu chiar zilnic si produci animalelor si planetei un rau de 10000 de ori mai mare decat un vegan o face folosind un Pc sau un telefon..cat despre produsele de igiena , rujuri si parfumuri..exista tone de produse de igiena 100% vegane. Esti o rusine pentru specia umana..
Nu ma iau de raw vegani. Citeste atent. Ei exista doar in padure, nea Danny. Astia urbani nu sunt raw vegani.
Exista produse vegane, asta scrie si in articol, 100 la suta din plante. (te-ai intrebat cum sunt facute/ cu ce masini?)
Daca esti raw vegan ai gresit scriind. Nu ai voie la calculator:)
Cat despre jigniri…na, daca te fac sa te simti bine, da-i bataie!
Rasa umana, ca specie este un virus pentru planeta, dar veganismul incearca sa reduca impactul negativ asupra planetei cat si asupra animalelor, cat mai mult cu putinta…nici un vegan in padure nu ar putea sa fie 100% eco deoarece tot mai calca din greseala pe o furnica si o omoara din cand in cand… daca ti-ar pasa cu adevarat , nu ai mai pierde vremea la tastatura spunand cat rau fac veganii folosind produse tehnologice, asta toata lumea poate sa faca, dar nu este productiv..in schimb poate incerci sa schimbi ceva cu adevarat important, cum ar fi faptul ca 170 de miliarde de animale sunt omorate anual pentru a fi devorate de oameni intelectuali ca tine; producerea de produse animale are un impact mult mai mare asupra stratului de ozon decat toate masinariile poluante la un loc; necesarul de apa pentru cresterea „mancarii” celor ca tine este imensa..poate chestii ca astea ar trebui sa iti intre mai mult in atentie. sal’tare
E vorba doar de ipocrizia de a spune ca est raw vegan folosind un calculator, mergand cu masina,etc.. Eu chiar sper ca poti intelege ca ai scris lucruri fara legatura cu articolul. Faci confuzie la greu intre vegani si vgetarieni. Salutare, drum bun!
Mananca o ceapa, o varza, ceva, ca mult ai vorbit!
Belle dImagination,
Da, asa e…e plin internetul de astfel de discutii. Considerati insa ca oamenii cum sunt numiti raw vegane mai sunt in normalitate? Eu cunosc unul si e plecat rau cu pluta pe lac. Apoi conceptia asta ca salvam lumea, salvam animalele ca nu mancam carne…ce sa salvam? Oamenii acestia cumva se spala cu sapun? Se incalta cu pantofi de piele? Intreb si eu ca sunt curioasa.
Apoi treaba asta cu „nu mancam carne deloc” nu este in regula. Au fost persoane, care si-au dat sistemul digestiv peste cap, pentru ca omul nu e facut sa manance numai soia. Apoi imaginati-va ca nimeni pe lumea asta nu ar mai manca niciodata carne. Ce s-ar intampla? S-ar inmulti erbivorele peste masura, ne-ar invada. Lucrurile au fost lasate intr-un anumit fel. Daca noi schimbam asta s-ar putea sa se intoarca mai tarziu.
Exista optiuni in ceea ce priveste produsele cosmetice si pentru vegani, adica rujuri, make-up, oja, culmea, chiar si parfumuri, sau produse de intretinere precum sapun, pasta de dinti, gel de dus, sampon, balsam, facute din substante care nu sunt de origine animala. Produse vegane exista inclusiv pentru igienizare – lichid de vase, de spalat podele sau toalete, detergent de rufe si balsam de rufe . Exista inclusiv pantofi pentru realizarea carora nu s-a folosit nimic de provenienta animala – piele sau lipici . Ca sa nu mai vorbim de haine: materialele folosite de vegani sunt, in special, inul si bumbacul, care se gasesc peste tot. Asadar, optiuni exista pentru cei care vor sa imbratiseze acest stil de viata cu tot ce presupune el. Intr-adevar, sunt mai greu de accesat aceste produse, din punct de vedere al pretului si al raspandirii pe piata, dar asta e o alta discutie. In ceea ce priveste mancarea disponibila pt raw-vegani, aceasta nu se gaseste doar in padure, ci, culmea, si la supermarket :))
Nu a zis nimeni ca nu exista, nu ai citit articolul cu atentie.
E specificat clar ca exista, doar sunt atentionati raw veganii sa citeasca. Pe bune, cititi atent inainte de a comenta si a spune exact ce e scris in articol, va rog.
Totusi,multe nu au inlocuitor, spre exemplu calculatorul la care scrii acum. Buba mare.
Foarte frumos spus! :)) Veganii si raw veganii incearca din rasputeri sa faca lumea mai buna .
Din cunostintele mele generale legumele au un aport energetic mult mai mic decat produsele de origine animala per aceeasi cantitate.
O rumegatoare ca Steer nu intelege faptul ca un om normal care mananca de 2 ori pe zi, gen 2-3 felii de paine dimineata asta ca sa nu plece pe stomacul gol, si seara cand vine rupt in doua de la munca.
PS.: Cine dracu e Steer asta? parca am auzit de ea in vremurile apuse ale protevistilor.
Sincer este cam complicat sa fii raw vegan:)))), acum pe bune ete si ciudat!!! ar trebuii sa te abtii la tot, e ca si cum ai merge pe o plaja
Am citit undeva ca veganii au cu cinci puncte mai mult decat cei care mananca (,) carne. Nu prea stiu daca e adevarat sau nu.
orice obiect pe lumea asta e facut prin distrugerea unui habitat .
extragi metale? distrugi habitat
tai lemn ? distrugi habitat
cultivi plante? distrugi habitat
seceri cereale pentru dieta vegana? ucizi soareci de camp
tolerezi ucisul ierbivorelor de catre carnivore? esti complice la crima
tolerezi luptele intre cerbii masculi? esti complice la violenta
Da.
Lucrurile prezentate in articolul de sus sunt o gluma.
Va impartasesc eu adevaratele probleme cu „veganii de oras”, fiindca traiesc la tara si le stiu.
Hrana Veganilor este produsa de fermieri in monoculturi, deoarece monocultura si soiurile modificate de om pentru productie nu respecta legile naturii, sunt atacate de catre un fel de sistem imunitar, de catre”insecte daunatoare” .
Pentru a ucide aceste insecte se folosesc pesticide toxice.
Pesticidele nu ucid doar „insecte daunatoare” ci ucid si insecte care se ocupa polenizeaza, albine si tot felul de alte insecte polenizatoare salbatice.
Inginerii agronomi estimeaza ca doar 6 – 8 % din pesticide isi ating tinta si ajung efectiv la acele insecte daunatoare iar restul de 94 -92 % ajung in plante, in sol si in panza de apa freatica.
(Tratamentele pe care le efectuăm fie la cultura mare sau în pomicultură se soldează cu o mare pierdere de produs, dintr-un anumit insecticid sau fungicid numai o mică parte (aproximativ 6-8 %) acţionează asupra dăunătorilor, restul (de 92-94 %) se pierde, ajungând în sol, pe plante şi alte organisme ale agroecosistemului.
În cazul erbicidelor fracţiunea utilă este de 5-40 %. Această cantitate mare, nefolosită, creează probleme ecologice serioase, ba unele încă foarte puţin cunoscute.
Acumularea rezidurilor de pesticide în sol are loc pe mai multe căi:
a.la aplicarea direct pe sol sau în sol;
b.ajunge o cantitate mare din produsele cu care se stropesc plantele;
c.resturi vegetale încărcate cu reziduri de pesticide şi introduse în sol ca îngrăşământ de;
d.prin căderi directe de praf din atmosferă;
e.prin spălarea atmosferei de către precipitaţii.
În sol pesticidele suferă numeroase influenţe abiotice şi biotice care conduc la transformarea şi mineralizarea lor.
Această transformare depinde de mai mulţi factori:
structura chimică a substanţei active;
textura şi compoziţia florei şi faunei din sol;
factorii atmosferici:
sistemul de agricultură.
Poluarea plantelor cultivate
Administrarea îngrăşămintelor chimice şi a pesticidelor, în condiţiile insuficienţei cunoaşteri a cerinţelor plantelor cultivate, generează apariţia unor fenomene dăunătoare producţiei vegetale.
Poluarea plantelor cu nitraţi.
Coeficientul de valorificare a azotului aplicat solului depăşeşte rar 60 %. Excesul de azot mineral, de obicei sub formă nitrică, constituie o sursă poluantă pentru plante.
Plantele, în special cele furajere, acumulează în mod diferit nitraţii. Raigrasul, golomăţul şi ierburile au o concentraţie mai mare de nitraţi.
Leguminoasele – nu acumulează, în general, nitraţi.
Cerealele – folosite ca furaj verde acumulează nitraţi.
Grâul – are conţinut scăzut de nitraţi.
Rădăcinoasele (morcovul, sfecla) depozitează azotaţi mai mult în frunze decât în rădăcini.
)
” Se cunosc 12 poluanţi organici persistenţi cu proprietăţi toxice, care influenţează negativ asupra organismelor vii. Ei sunt grupaţi astfel:
* pesticide: aldrina, dildrina, diclor-difenil-tetracloretanul (DDT), heptaclorul, mirexul, clordanul, taxofena, endrina;
* substanţe chimice industriale: hexaclorbenzolul (HCB) – se utilizează şi în calitate de pesticid, policlorbifenilul (PCB);
* produse secundare de la ardere: dioxinele, furanii.
Acţiunea POP asupra organismului uman duce la creşterea morbidităţii prin cancer, dezvoltarea anormală, fertilitatea scăzută, slăbirea imunităţii, reducerea capacităţilor intelectuale. Deosebit de grave sunt consecinţele acţiunii acestor substanţe asupra embrionului, fătului şi copiilor mici.
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor: ”
Se cunosc 12 poluanţi organici persistenţi cu proprietăţi toxice, care influenţează negativ asupra organismelor vii. Ei sunt grupaţi astfel:
* pesticide: aldrina, dildrina, diclor-difenil-tetracloretanul (DDT), heptaclorul, mirexul, clordanul, taxofena, endrina;
* substanţe chimice industriale: hexaclorbenzolul (HCB) – se utilizează şi în calitate de pesticid, policlorbifenilul (PCB);
* produse secundare de la ardere: dioxinele, furanii.
Prin ce sunt periculoşi?
Utilizaţi în agricultură, energetică şi industrie, precum şi în rezultatul arderii materialelor ăn care se conţin, aceşti compuşi chimici prezintă pericol extrem de mare, deoarece:
* se mentţn în mediul înconjurator un timp foarte îndelungat până la descompunerea parţială sau completă;
* se transportă la distanţe mari de la surse;
* se depun în ţesuturile organismelor vii, unde nimeresc cu hrană, apă, aerul inspirat;
* exercită acţiuni toxice într-un diapazon larg.
Care sunt consecintele principale?
Acţiunea POP asupra organismului uman duce la creşterea morbidităţii prin cancer, dezvoltarea anormală, fertilitatea scăzută, slăbirea imunităţii, reducerea capacităţilor intelectuale. Deosebit de grave sunt consecinţele acţiunii acestor substanţe asupra embrionului, fătului şi copiilor mici.
Cum se deplasează POPs-urile?
Migrarea POP în mediul înconjurător are un caracter complex. Cel mai des, sau aproape permanent, poluanţii organiă şi cea animală.
Aerul constituie calea cea mai favorabila de raspandire rapida si pe suprafete intinse a oricaror substante, inclusiv a celor toxice. Mai lenta este raspandirea in mediul acvatic, insa si in cazul sistemelor hidrografice mobilitatea POP este considerabila si in cateva zile sau chiar ore acestea pot fi transportate la distante de zeci si sute de kilometri. In sol, pesticidele organice, PCB si alti poluanti se deplaseaza mai putin.
Care este impactul asupra factorilor de mediu?
Impactul asupra aerului
Prezenta POP în aer se explică prin degajarile de la intreprinderile chimice si fabricile de ardere a deseurilor, tratamentul chimic al plantelor agricole si al padurilor contra bolilor si daunatorilor, evaporarea lor de pe suprafata solului etc. La stropirea culturilor agricole cu pesticide (contra bolilor si daunatorilor) persista un miros puternic ce irita organele respiratorii si chiar provoaca dureri de cap. Impactul cel mai mare asupra aerului il au dioxinele si furanii care provin de la arderea deseurilor menajere si industriale. In emisiile fabricilor de ardere a deseurilor se contin doar 3 procente de POP din cantitatea lor totala obtinuta la ardere. Aceasta cantitate constituie, insa, circa 50-60% din volumul total de dioxine si furani care nimeresc anual in atmosfera.
Dupa ce ajung in sol aceste pesticide incep sa distruga vietatile ce se ocupa cu crearea humusului. ( Rame, bacterii etc)
In una din cartile sale Charles Darwin spunea:
“Tot pamantul fertil existent in lume a traversat si va traversa intestinele ramelor”.
„ Humusul obtinut de la ramele de o calitate medie contine de 11 ori mai mult potasiu, de 3 ori mai mult Magneziu, de 7 ori mai mult fosfor si de 5 ori mai mult nitriti fata de gunoiul de grajd! In general, o tona de humus este de 5 ori mai eficace decat o tona de gunoi de grajd „
( Industrializarea si urbanizarea intensiva produc degradarea unor importante suprafete de sol, si prin aceasta eliminarea unor importante cantitati de organisme din sol. Aceasta incetineste sau chiar impiedica descompunerea deseurilor organice.
In ecosistemul natural al solului ramele au un rol multiplu si foarte important in producerea humusului, care este componenta structurala de baza a pamantului. De cantitatea acestuia (humusului) depinde viteza de descompunere a materiei organice si prin urmare, productia organica a ecosistemului.
Humusul produs de rame este cel mai bun ingrasamant oraganic cunoscut pana in prezent, ideal pentru producatorii de hrana Bio, horticultura, silvicultura, legumicultura , inlocuind atat ingrasamintele organice precum si pe cele chimice.
Prin traversarea organismului deseurile organice sunt descompuse in componente elementare pe care planta le poate absorbi direct, deoarece este alcatuit din compusi organici si bacterii care ajuta la descompunerea solului.
Aalizele efectuate la compania olandeza CBB-Bio Consult asupra unei probe oarecare, arata urmatoarele componente: continut de materii organice 44% azot 1,73% Phosfor 1,42% Potasiu 1,44% Calciu 6,74% Magneziu 0,98% Fier 1,21% Ph = 7,1 Umiditate 58,52%.
Humusul obtinut de la ramele de o calitate medie contine de 11 ori mai mult potasiu, de 3 ori mai mult Magneziu, de 7 ori mai mult fosfor si de 5 ori mai mult nitriti fata de gunoiul de grajd! In general, o tona de humus este de 5 ori mai eficace decat o tona de gunoi de grajd, iar pentru obtinerea unei tone de humus se utilizeaza 1,5 t de gunoi de grajd (ramele asimileaza 40% si 60% elimina) .
Dupa ce se coc cerealele diverse rozatoare incep sa isi stranga provizii pentru iarna.
In special la cultura de soia uneori poti gasi mormane acoperite cu pamant de unde poti incarca cativa saci de pastai de soia de la un singur morman.
Pentru a impiedica acest fenomen se folosesc otravuri care ucid acele rozatoare.
Dupa ce cerealele sunt depozitate devin tinta porumbeilor, a vrabiilor, gugustiucilor etc.
Nu consuma chia asa mult insa lasa multa mizerie in urma ( fecale ) si pentru asta sunt ucise.
In drumul sau spre supermarket pasnicul nostru vegan foloseste un autoturism, zdrobeste sute sau mii de insecte de parbriz, pe altele le calca isi procura hrana fiind bucuros ca nici un animal nu a fost exploatat sau ucis pentru a se produce hrana sa.
The end
Asta incercam si eu sa zic. Exista vegetarieni si cinste lor! Vegani? Doar intr-o lume utopica sau pe Luna.
Salut,
in primul rand vreau sa pun o intrebare: care e buba ta cu RAW-Veganismul? adica nu inteleg de ce faci referire in special la RAW-Vegani, pe cand categoria despre care vorbesti tu =Vegan. Ideea este ca RAW Veganii au aceleasi principii ca si Veganii doar ca acestia nu gatesc mancarea.
Eu nu duc un stil de viata vegan, nici macar vegetarian…dar da-mi voie sa fac lumina: eu cred ca buba ta cea mai mare este sa auzi zilnic oameni pretinzand ca prin stilul lor de viata ar fii ceva mai bun decat restul populatiei – asta te calca pe tine pe nervi! Si oarecum te inteleg….pentru ca VEGANISMUL si RAW-VEGANISMUL sunt la moda. Si spun ca sunt la moda pentru oamenii, care o fac din motive gresite -de pilda: e la moda, vreau sa fiu eu mai special, am nevoie de un subiect soc cand vine vorba de conversatii ori vreau sa fac eu pe desteptul si sa le predic altora cat de mult rau fac prin consumarea produselor de provenienta animala.
Pentru mine nu ar fi de conceput sa locuiesc in Romania si sa trebuiasca sa ma hranesc RAW-Vegan. Daca nu as avea posibilitatea sa imi fac cumparaturile altundeva decat in vreun hipermarket, unde produsele sunt in mare parte de import poate as lua in considerare adoptarea unei diete VEGANE. Sunt cateva argumente foarte bune pe care daca VEGANII sau RAW-VEGANII, care te enerveaza pe tine, ti le-ar da, nu ai mai avea ce comenta. Dar probabil ca acei despre care vorbesti tu sunt VEGANI nascuti din moda.
Cele mai bune argumenta pe care ti le-ar putea oferi:
1. Nu consum carne pentru ca provenienta nu este specificata pe ambalaje si implicit pentru ca nu se poate afla in ce conditii sunt tinute animalele si pentru ca nu sunt sigur ca angajatii sunt platiti fair pentru munca depusa in scopul producerii produselor din carne.
2. Nu consum carne pentru ca doresc sa minimez consumul de apa.
3. Nu consum lapte pentru ca acesta nu are ce cauta in dieta unei persoane care a depasit faza sugarului.
4. Nu consum produse de origine animala deoarece prea multe resurse de subzistenta se risipesc in productia acestora.
5. Nu consum produse de origine animala deoarece doresc sa minimez amprenta de dioxid de carbon.
6. Nu folosesc produse de origine animala pentru ca nu sunt de acord cu testarile sau experimentele pe animale.
7. Nu consum produse de origine animala deoarece sunt intolerant la astfel de produse din div. motive de sanatate.
As putea sa mai insir cateva randuri cu argumente pro-VEGAN dar cred ca deja foarte multe dintre cele mentionate sunt putin departe de realitatea culinara din Romania. Aceste argumente le primesc mereu cand intr-o discutie este vorba de VEGANISM – si nu ma revolt si il fac pe om troaca de porci, nu…il ascult cu urechile ciulite. Asta pentru ca este interesant si in momentul in care le auzi faci niste conexiuni, spre exemplu: In tarile foarte dezvoltate, precum Germania oamenii consuma cantitati incredibile de carne – asta pentru ca produsele din carne sunt foarte ieftine, valabil si in ceea ce priveste produsele lactate, ouale sau laptele. 90% din produsele de origine animala gasite in supermarketuri-acolo unde cei mai multi isi fac cumparaturile sunt produse de import. Discounterii stabilesc de cele mai multe ori pretul cu care producatorul de astfel de produse (din alta tara) isi vinde produsul – fapt care este foarte trist. Daca doresti sa cumperi carne din Germania de exemplu, carne de provenienta platesti putin peste dublul pretului carnii de import, apoi daca te duci la macelar platesti triplu- insa stii de unde vine carnea, in ce conditii sunt tinute animalele etc. Unde vreau eu sa bat….in tarile dezvoltate oamenii imbratiseaza acest stil de viata din motive etice si din respect pentru efortul investit si resursele cheltuite in productia produselor de origine animala. Un mic exemplu: daca numarul persoanelor consumatoare de carne de pilda creste, ori daca acestea cumpara mai des carne, iar apoi o perioada consumul de carne scade la fel de mult vor scadea si preturile care oricum sunt bataie de joc in mom. de fata; apoi producatorii vor fii nevoiti sa vanda mai multa carne pe bani mai putini- ceea ce inseamna ca trebuie sa acomodeze mai multe animale intr-un spatiu la fel de mic si sa produca intr-un timp mai scurt mai multa carne decat in trecut.
Romania este inca neatinsa in ceea ce priveste treaba cu provenienta carnii, cu produsele locale, cu importul produselor de origine animala. De multe ori aud de la VEGANI: ”…daca as locui la casa si mi-as putea creste porc si vaca si gaini nu as mai trai vegan…”. :))
Inca o anecdota: o fosta colega de apartament, initial vegetariana, se intoarce dupa o perioada de studii de 3 luni din Israel convinsa: ”Am devenit intru totul vegana!” Ea avea un stil de viata foarte activ si inca il are fara ca dieta vegana sa ii fii secat energia. Motivele imbratisarii veganismului le-am aflat intr-o seara la cina. Meniul cinei a constat pentru mine si oaspetii mei intr-o bucata de ceafa la gratar cu sos de usturoi (usturoi+iaurt) si ceva leguminoase. Dupa ce oaspetii au plecat acasa a venit si colega mea de apartament in bucatarie. Vazand ca mi-au mai ramas cateva bucati de carne m-a intrebat daca poate manca si ea. Eu foarte surprinsa, am spus: sigur ca da, da tu nu erai de fapt vegana?! Raspunsul o sa mi-l amintesc mereu: Sigur ca eram si inca sunt dar daca aceste bucati de carne ajung la gunoi atunci sunt de geaba vegana! Dupa fraza asta a inceput sa imi povesteasca de ce a devenit ea vegana….
Mi-a dat o lectie importanta de viata…si daca inca ar locui cu mine si as fii plecata o saptamana de acasa, m-as putea baza in continuare ca nu s-ar strica nimic in frigider, indiferent -carne, lapte, oua ori legume.
Fiecare are dreptul sa imbratiseze ce dieta doreste el fara!
In opinia mea imbratisarea unei diete vegane cand tu locuiesti in Romania unde piata alimentara de import nu a explodat inca, cand produse non-vegane se mai gasesc si la macelaria din colt ori la alimentara lui nea Costica, cu produse regionale – de la vacute fericite, care chiar au vazut iarba; de la porci care au avut mai mult de un metru spatiu in grajd si oua de la gaini care au avut loc sa isi lase gainatul acolo unde cineva poate calca in el fara sa isi dea seama….este de neimaginat.
Thea, veganii sau raw veganii, care vrei tu, nu consuma nici miere, deoarece nu doresc sa exploateze albinele.
Salut,
in primul rand vreau sa pun o intrebare: care e buba ta cu RAW-Veganismul? adica nu inteleg de ce faci referire in special la RAW-Vegani, pe cand categoria despre care vorbesti tu =Vegan. Ideea este ca RAW Veganii au aceleasi principii ca si Veganii doar ca acestia nu gatesc mancarea.
Eu nu duc un stil de viata vegan, nici macar vegetarian…dar da-mi voie sa fac lumina: eu cred ca buba ta cea mai mare este sa auzi zilnic oameni pretinzand ca prin stilul lor de viata ar fii ceva mai bun decat restul populatiei – asta te calca pe tine pe nervi! Si oarecum te inteleg….pentru ca VEGANISMUL si RAW-VEGANISMUL sunt la moda. Si spun ca sunt la moda pentru oamenii, care o fac din motive gresite -de pilda: e la moda, vreau sa fiu eu mai special, am nevoie de un subiect soc cand vine vorba de conversatii ori vreau sa fac eu pe desteptul si sa le predic altora cat de mult rau fac prin consumarea produselor de provenienta animala.
Pentru mine nu ar fi de conceput sa locuiesc in Romania si sa trebuiasca sa ma hranesc RAW-Vegan. Daca nu as avea posibilitatea sa imi fac cumparaturile altundeva decat in vreun hipermarket, unde produsele sunt in mare parte de import poate as lua in considerare adoptarea unei diete VEGANE. Sunt cateva argumente foarte bune pe care daca VEGANII sau RAW-VEGANII, care te enerveaza pe tine, ti le-ar da, nu ai mai avea ce comenta. Dar probabil ca acei despre care vorbesti tu sunt VEGANI nascuti din moda.
Cele mai bune argumenta pe care ti le-ar putea oferi:
1. Nu consum carne pentru ca provenienta nu este specificata pe ambalaje si implicit pentru ca nu se poate afla in ce conditii sunt tinute animalele si pentru ca nu sunt sigur ca angajatii sunt platiti fair pentru munca depusa in scopul producerii produselor din carne.
2. Nu consum carne pentru ca doresc sa minimez consumul de apa.
3. Nu consum lapte pentru ca acesta nu are ce cauta in dieta unei persoane care a depasit faza sugarului.
4. Nu consum produse de origine animala deoarece prea multe resurse de subzistenta se risipesc in productia acestora.
5. Nu consum produse de origine animala deoarece doresc sa minimez amprenta de dioxid de carbon.
6. Nu folosesc produse de origine animala pentru ca nu sunt de acord cu testarile sau experimentele pe animale.
7. Nu consum produse de origine animala deoarece sunt intolerant la astfel de produse din div. motive de sanatate.
As putea sa mai insir cateva randuri cu argumente pro-VEGAN dar cred ca deja foarte multe dintre cele mentionate sunt putin departe de realitatea culinara din Romania. Aceste argumente le primesc mereu cand intr-o discutie este vorba de VEGANISM – si nu ma revolt si il fac pe om troaca de porci, nu…il ascult cu urechile ciulite. Asta pentru ca este interesant si in momentul in care le auzi faci niste conexiuni, spre exemplu: In tarile foarte dezvoltate, precum Germania oamenii consuma cantitati incredibile de carne – asta pentru ca produsele din carne sunt foarte ieftine, valabil si in ceea ce priveste produsele lactate, ouale sau laptele. 90% din produsele de origine animala gasite in supermarketuri-acolo unde cei mai multi isi fac cumparaturile sunt produse de import. Discounterii stabilesc de cele mai multe ori pretul cu care producatorul de astfel de produse (din alta tara) isi vinde produsul – fapt care este foarte trist. Daca doresti sa cumperi carne din Germania de exemplu, carne de provenienta platesti putin peste dublul pretului carnii de import, apoi daca te duci la macelar platesti triplu- insa stii de unde vine carnea, in ce conditii sunt tinute animalele etc. Unde vreau eu sa bat….in tarile dezvoltate oamenii imbratiseaza acest stil de viata din motive etice si din respect pentru efortul investit si resursele cheltuite in productia produselor de origine animala. Un mic exemplu: daca numarul persoanelor consumatoare de carne de pilda creste, ori daca acestea cumpara mai des carne, iar apoi o perioada consumul de carne scade la fel de mult vor scadea si preturile care oricum sunt bataie de joc in mom. de fata; apoi producatorii vor fii nevoiti sa vanda mai multa carne pe bani mai putini- ceea ce inseamna ca trebuie sa acomodeze mai multe animale intr-un spatiu la fel de mic si sa produca intr-un timp mai scurt mai multa carne decat in trecut.
Romania este inca neatinsa in ceea ce priveste treaba cu provenienta carnii, cu produsele locale, cu importul produselor de origine animala. De multe ori aud de la VEGANI: ”…daca as locui la casa si mi-as putea creste porc si vaca si gaini nu as mai trai vegan…”. :))
Inca o anecdota: o fosta colega de apartament, initial vegetariana, se intoarce dupa o perioada de studii de 3 luni din Israel convinsa: ”Am devenit intru totul vegana!” Ea avea un stil de viata foarte activ si inca il are fara ca dieta vegana sa ii fii secat energia. Motivele imbratisarii veganismului le-am aflat intr-o seara la cina. Meniul cinei a constat pentru mine si oaspetii mei intr-o bucata de ceafa la gratar cu sos de usturoi (usturoi+iaurt) si ceva leguminoase. Dupa ce oaspetii au plecat acasa a venit si colega mea de apartament in bucatarie. Vazand ca mi-au mai ramas cateva bucati de carne m-a intrebat daca poate manca si ea. Eu foarte surprinsa, am spus: sigur ca da, da tu nu erai de fapt vegana?! Raspunsul o sa mi-l amintesc mereu: Sigur ca eram si inca sunt dar daca aceste bucati de carne ajung la gunoi atunci sunt de geaba vegana! Dupa fraza asta a inceput sa imi povesteasca de ce a devenit ea vegana….
Mi-a dat o lectie importanta de viata…si daca inca ar locui cu mine si as fii plecata o saptamana de acasa, m-as putea baza in continuare ca nu s-ar strica nimic in frigider, indiferent -carne, lapte, oua ori legume.
Fiecare are dreptul sa imbratiseze ce dieta doreste el!
In opinia mea imbratisarea unei diete vegane cand tu locuiesti in Romania unde piata alimentara de import nu a explodat inca, cand produse non-vegane se mai gasesc si la macelaria din colt ori la alimentara lui nea Costica, cu produse regionale – de la vacute fericite, care chiar au vazut iarba; de la porci care au avut mai mult de un metru spatiu in grajd si oua de la gaini care au avut loc sa isi lase gainatul acolo unde cineva poate calca in el fara sa isi dea seama….este de neimaginat.
Ai dreptate, bubele sunt: 1. Snobismul de a spune ca esti ceea ce nu exista, un vegan urban. Foarte multi profita de pe urma acestui curent si le servesc mancare vegana inc asolete de plastic. HA?! 2. Citeste comentariile de la primul articol, o sa vezi cati mi-au spus ca sunt superiori fiind vegani si au grija de toate animalele 3. Nu am facut decat sa demonstrez ca, atata timp cat traiesti intr-un oras si nu intr-un loc izolat din padure, esti atins de obiecte obtinute din animale. 4. Fiecare mananca ce vrea, nu imi pasa deloc.
Multumesc pentru comentariu.
Ego avem cu totii, si cu totii ni-l gadilam cu ceva.
Eu poate mi-l iau din veganism si din sport, altul si-l ia poate din faptul ca e plin de bani, tu ti-l iei poate ca dai cu pixul la fituica asta pe ‘nternet si te simti baiat cult si cu opinii fine.
Doar ca veganii, cu tot cu ego-ul lor umflat, chiar traiesc mai sanatos, chiar nu participa la torturarea si masacrarea animalelor, chiar ajuta la incetinirea cursei mortii in care ne aruncam propria planeta.
Vezi tu, inteleptule, e vorba de ce FACI, prea putin de ce CREZI sau ce SCRII la tastatura pe un blog ieftin.
Fa si tu ceva, te provoc sa gasesti o singura actiune, care sa fie simultan buna pentru tine, pentru cei din jur, pentru animale si pentru planeta pe care locuiesti.
Wow! CREZI ca scrii ceva DESTEPT, dar nu faci DECAT sa pui MAJUSCULE aiurea:))
Nu exista vegan urban, Yapwola draga.
Asa, si care ar fi problema reala, ca un vegan in Bucuresti sau alt oras nu poate fi (din cauza ca nu se gasesc cosmetice vegane etc. etc.) 100%, perfect vegan?
Ce vrei tu de fapt sa demonstrezi?
Ca daca nu poti face ceva perfect, e bine sa nu mai faci nimic?
Ce nu-ti convine, DE FAPT?
De ce ai o problema cu altii ca nu-s ca tine?
Urasti si negrii, si tiganii, si homosexualii, esti de parere ca ar trebui izolati de societate, eventual scapat de ei in vreun fel?
Nu urasc pe nimeni, yapwola.
Doar am spus ca nu exista vegan urban, e un snobism exploatat de un marketing istet. Nu ai cum sa urasti ceva ce nu exista.
Cat despre oamenii de culoare si minoritati..nici vorba. Sunt foarte tolerant. Tu? Nu pari:))
Altfel..ESTI BINE?
In viata mea nu am citit ceva mai trist. Am toata compasiunea pentru tine.
Bine, Gogule. Dar vegan nu esti, traiesti la oras…
A, si sunt vegan 100%. Si arat bine si miros si mai bine :))))
Totul e sa vrei, sa poti, sa fi puternic moral.
As spune sa fi om, nu porc, dar as jigni un animal bland si nevinovat.
Rewardul e imens :))
Cu mult drag.
Bravo, puternicule! Dar nu esti vegan.
Nu exista oameni care sa nu profite de animale moarte intr-un fel sau altul.
Chiar tu acum…Folosesti un calculator…esti doar ipocrit sau orbit de un marketing mincinos.
Asadar…poti fi vegetarian, dar asta e cu totul alta alta mancare de peste.
Tot ce vad in acest articol e un complex de inferioritate. Asa cum daca esti crestin si pacatuiesti, tot crestin ramai, in toata imperfectiunea ta. Veganismul, ca orice miscare de activism, este despre a trezi niste sentimente umanitare (si umane), despre a incerca sa facem lumea mai buna (sau in cazul asta, sa o salvam de la poluarea uriasa datorata industriilor de agricultura animala, manufacturare nesustenabila etc) si despre a face cat ne sta in putinta pentru a ne imbunatati viata, atat a noastra cat si a celor din jur. Asadar, orice ai spune despre vegani sau raw-vegani – pentru ca oricum nu ai folosit niciun termen corect, informeaza-te – noi facem cat mai mult pentru aceste scopuri. Niciodata veganismul nu reprezinta un sistem de reprezentare al perfectiunii, ci un simbol al umanitatii, tocmai in imperfectiuni si intentii nobile. Pe scurt, educa-te cu privire la vegetarianism, raw-veganism si veganism si fa terapie pentru frustrari, postarile de blog acide nu tin locul terapiei, din pacate.
Am mai auzit tot ce ai spus. Ai folosit un calculator, deci nu existi ca vegan. Atat trebuie sa intelegi, te prefaci si esri influentat de un marketing care iti ia banii. Vegetarienii exista, veganii urbani sunt o minciuna. Scularea!
Adevarul e ca pagina asta imi place… Pana ieri n-am mai intrat demult pentru ca: acum multe luni bune, mai exact de Paste, cand cica Silviu Iliuta si-a bătut joc de noi (gluma-i gluma da’ se poate aștepta pana-n a treia zi de Paste, nu?), ma rog, in ziua de Paste am avut tupeul ordinar sa comentez contra. Am pus-o! Am avut câteva răspunsuri „minunate”, ma rog! Cine e nevinovat sa arunce cu piatra… Data viitoare, cand am comentat din nou, am primit „bonusul”: la „poza mea” era o femeie-bărbat care tocmai isi dezgolește pieptul! Respect! Mi-ați închis gura! Voi sunteți hăia dăștăpți, noi hăia fraieri.
Ma rog, trecem peste. Iliuta & co. Experiența mea cu RAW VEGAN si cu retete găsite pe net: am slabit vreo 15 kile in 3 luni fara sa fac foame, frate (pardon, boss)!!!! Stiu ca tu si echipa ta nu credeți, dar e adevarat!
Iliuta Silviu cred ca de fapt e toata echipa de cârcotași, dar ma rog, eu sunt numa femeia-barbata si-s mai proasta decat voi, toti la un loc ??
” Nu exista oameni care sa nu profite de animale moarte intr-un fel sau altul. ”
Nu stiu daca e un bun exemplu dar totusi il ofer.
Culturile fermierilor nu pot creste fara apa, apa este pompata pe canalele de irigatie si odata cu ea vin si pesti (destui).
Dupa ce se incheie „campania de irigatii” apa seaca complet.
Cei mai mari sunt prinsi de pescari de ocazie dar cei mai multi si in special cei mici mor sufocati in chinuri.
Canalele de irigatii sunt niste constructii artificiale, iar pestii nu mai pot revenii inapoi in rauri, in Dunare.
Thanks for finally talking about >De ce nu ar trebui ca un raw vegan să folosească ruj, săpun sau şampon…
| Cronici pe bune <Loved it!