Din presa:
„Patru atleti de la Jocurile Paralimpice au obtinut in finale rezultate mai bune decat cei de la Olimpiada.
Algerienii Abdellatif Baka şi Fouad Baka, etiopianul Tamiru Demisse şi kenyanul Henry Kirwa, primii patru clasaţi în proba de 1.500 de metri, categoria T13 (cu deficienţe de vedere), de la Jocurile Paralimpice, au încheiat cursa în mai puţin de 3:50, timpul obţinut de Matthew Centrowitz, care a câştigat medalia de aur la Jocurile Olimpice.
Patru atleţi care au concurat în finala probei de 1.500 m de la Jocurile Paralimpice au scos timpi mai mici decât americanul Matthew Centrowitz, medaliat cu aur în proba similară de la Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro, de luna trecută.
La Jocurile Paralimpice există trei categorii pentru atleţii cu deficienţe de vedere: T11, T12 şi T13. Cu cât numărul este mai mare, cu atât mai puţin severe sunt problemele de vedere. „(eazi.ro)
In Romania… 90% dintre oameni cred ca „handicapat” inseamna „prost” sau „tampit”.
Si aceasta nu este numai in mintea oamenilor de rand, ci si in randul primarilor.
La noi, „esti handicapat” e o politica de stat.
Guvernul se preface ca ii ajuta, iar cei mai multi oameni se uita in alta directie cand ii vad.
Indemnizatiile de handicap sunt undeva la 70-80 de Euro, iar conditiile pentru ei sunt ingrozitoare. De la mers pe strada, pana la accesul in magazine sau in mijloacele de transport.
„Esti handicapat!”, e o vorba. E o injuratura nationala.
Am auzit pe cineva spunand: „esti handicapat? Nu esti in stare sa dai o spaga mica?!”
In Occident, persoanele cu handicap primesc o atentie speciala. Au de dus o cruce prea mare, iar oamenii realizeaza asta si incearca sa le imbunatateasca viata. Am vazut in Occident pe strada oameni in carucioare. Zambeau, mergeau la film, la restaurante, in parc. Nimeni nu se uita ciudat la ei, nimeni nu le intoarcea spatele.
In Bucuresti, la mall, la coada la bilete, era o doamna in carucior. Acum un an se intampla asta. Un romanas care era inainte a urlat:
„Da-te, ma, nu vezi ca vrea handicapata asta sa treaca si ma atinge cu roata!”
Doamna in carucior a renuntat sa isi mai cumpere bilet.
….
Uneori mi-e atat de rusine ca traiesc in Romania…
AI CARTE, AI PARTE!
„Toate titlurile bune au fost date”, de Silviu Iliuta. Costa 38 de lei si se comanda online de pe site-ul www.bookzone.ro.
Fragment: „-Pi*da mă-sii, iar bruiază semnalu’ nenorociții ăștia de securiști! F*tu-i în cur pe mă-sa!
El e tata. Injuratura cu curu’ si cu mă-sa, ani de zile m-am chinuit să înteleg ce vrea să zică. Chiar și când am inteles cuvântul cu “f”, tot nu pricepeam cum voia tata să f*tă în cur un securist pe care să îl urce în spatele mamei lui.
-Întotdeauna securiștii ascultă ce vorbești la telefon, bombănea tata și dădea volumul radioului mai încet.
O bună bucată din copilărie am crezut că un securist este un pitic care locuiește în interiorul telefonului nostru. După ce adormeau ai mei, mă trezeam noaptea, ridicam receptorul și șopteam:
-Hei, securistule, ai mâncat azi? Ești bine? Vezi că tata vrea să te fu*ă în cur mâine! Vrei să îţi dau un fursesc și să-ţi citesc o poveste, securist mic?
Mama n-a ințeles niciodată de ce receptorul telefonului nostru era plin de firimituri dimineaţa.”
Pingback: Despre o injuratura nationala: “Esti handicapat!” – Auzi
Pingback: Despre o injuratura nationala: “Esti handicapat!” – Stiri.US
Nu doar in carucior, unii au si butelia de oxigen in spate. La unele magazine te intampina unii in carucior si te ajuta cu informatii. Sunt incurajati sa munceasca, sa traiasca.In autobuz au rampa… Taxiuri speciale, nu ordinari care sa te scuipe sau sa iti ceara dublu.
Si lumea sare mereu sa ii ajute, nu sa ii umileasca. 70-80 de euro daca ai vreun handicap mare. Daca doar ai mana „ciuntita”(cam pe jumatate) primesti vreo…33 de lei. Ma rog, au ei criteriile lor.