Am vazut expresia „Patul lui Procust” folosita cu conotatii sexuale. La modul: „la mine in pat e ca in patul lui Procust”. Un sfertodoct de pe net, mandru de el ca auzise de Procust, voia sa agate o fatuca, iar asta era un fel de autoreclama. Si m-a luat de cap.
Procust asta era un talhar din Grecia, care ataca drumetii dintre Atena si Megara. Usor dus cu sorcova, Procust avea mania torturii, folosind doua paturi de fier, unul mai mare si unul mai mic. El le reteza picioarele celor inalti, intainzandu-i pe patul scurt, iar pe cei mai scunzi ii aseza pe patul lung si le lungea picioarele. Asadar, daca esti un macho sfertodoct care a auzit ceva despre un pat, trebuie sa stii mai intai ca Procust nu era fotbalist si ca la el in pat era naspa de tot. Un obiect pe care fatuca pe care incerci sa o vrajesti nu ar vrea sa se intinda. Doar daca e fan 50 Shades si n-o deranjeaza foarte mult ca pleaca fara picioare acasa.
Expresia se refera la „incompatibilitate” si atat. „Cei doi se înţelegeau ca în patul lui Procust, adică erau imcompatibili”. „(Historia)
Partea buna a povestii e ca Procust a murit in patul lui. Dar nu de batranete, ci ucis de Tezeu, care i-a aplicat acelasi tratament.
Acum poti FACE COMANDA PENTRU NOUA CARTE, „AM GASIT UN TITLU”, pe www.bookzone.ro. Transport GRATUIT, daca iei si „Toate titlurile bune au fost date”
Daca ai chef sa citesti, comanda pachetul aici sau telefonic: 031-433.51.65
P.S Se livrează și internațional.
De Silviu Iliuta–cronicipebune
Citeste si: POVESTI PENTRU OAMENII MARI.
Legenda spune ca Procust folosea un pat, nu doua. Cine era mai inalt, se alegea cu picioarele sau capul taiate si cine era mai scund, se alegea cu picioarele zdrobite sa fie alungit. Foarte putini erau cei care se potriveau perfect si erau lasati sa plece!
Sunt foarte multi care folosesc expresiile ca nuca-n perete dar daca tot vrei sa le explici, explica-le corect, te rog!
Procust avea DOUA patuti! Vezi Historia, Arheo sau Paler-Confesiuni… Fa un minim efort de a cerceta INAINTE de a comenta!
http://www.mythweb.com/encyc/gallery/procrustes_c.html, http://www.mythencyclopedia.com/Pa-Pr/Procrustes.html, http://www.encyclopedia.com/literature-and-arts/classical-literature-mythology-and-folklore/folklore-and-mythology/procrustes, http://www.wildmind.org/metta/one/procrustes, https://www.greekmythology.com/Myths/The_Myths/Theseus_Adventures/theseus_adventures.html, https://en.wikipedia.org/wiki/Procrustes.
Am citit legende grecesti toata copilaria mea!
Si eu, doamna draga. Ba chiar am dat examene din ele.
http://www.referatele.com/referate/noi/romana/conflictulconflictel101120744.php
Repet, cauta: Procust, doua paturi pe Google. o sa gasesti sute de link-uri utile. Mergi mai departe de Wikipedia, te rog!
Bafta!
Si incearca si Camil Petrescu. Ajuta!
Vai, nici nu stiti cate expresii din aceastea sunt pocite… „furcile caudine” este alt exemplu care imi vine in minte
” – Uite, mai rostea Procust, cu voce tunătoare, ca să te iert, te culcă pe acest pat de-aramă.Dacă eşti lung cît patul, te las şi poţi pleca… Călătorul, sărmanul, tremurînd, se culca pe patul de aramă, însă rar se-ntîmpla să fie de-o măsură cu patul lui Procust.”
Imi pare rau, Silviu, dar Elena are dreptate. Procust avea un singur pat de arama. Citatul este din vol. al II-lea din legendele Olimpului ale lui Al. Mitru si, ca metoda de precautie, am verificat variantele in engleza si in romana ale Wikipedia
Nu citi Wikipedia, acolo scrie cine ce vrea.
http://www.referatele.com/referate/noi/romana/conflictulconflictel101120744.php