„Cine vrea o nota mai mare la teza trebuie sa se tarasca in genunchi, pana la catedra”. Asta le-ar fi spus unor elevi de clasa a 10-a un profesor de matematica de la Colegiul de Informatica Tudor Vianu din Capitala. (sursa Pro tv)
Recunosc, am fost umilit in scoala.
Un profesor de Istorie, considera ca daca nu raspundeam corect si nu retineam toate datele bătăliilor, era indreptatit sa ne ceara sa stam la colt.
Odata a fost atat de revoltat pe toata clasa, incat ar fi vrut ne ii trimita pe toti la colt.
Noroc ca nu existau atatea!
Asa ca faceam cu schimbul, cate patru.
Era o metoda de educatie uzuala.
La fiecare ora, cel putin un elev ajungea la coltul din dreapta tablei, cu fata la perete.
Statea asa 45 de minute, uitandu-se la un perete scorojit, iar profesorul il dadea drept exemplu.
„Vezi, mă, dacă nu inveti? La colt, ca animalele!”
Nici asta nu intelegeam. Eu cu pisica mea mă jucam si o mangaiam, nu o puneam la colt.
Parintii stiau ce se intampla. Diriginta mea mustacea cand ii spuneam de minunata pedeapsă. Zambea.
Dar nu era nimic amuzant.
M-a facut asta sa invat mai mult la Istorie?
Nu. M-a facut sa il urasc pe profesor si sa nu vreau sa mai deschid manualul un an intreg. Stiam că, oricum, ajungeam la colt.
Nu-mi mai păsa.
Apoi, pentru un an de zile, am avut o profesoara care aplica METODA RIGLA.
Elevul intindea degetele la marginea bancii si ea il lovea cu muchia.
Asta, in Scoala Generala 20 nu era o exceptie. Era o metoda de educatie.
Poate ar trebui sa mentionez iar ca Diriginta, cand i-am spus despre lucrurile astea, zambea? Nu cred.
In fine, intr-o zi, un elev a ajuns acasă cu ceva cam multe vanatăi. Probabil, peste norma de vanatai admisa de parintii săi.
Parintii au acceptat, cu largă majoritate, la o sedinta, ca este normal sa fim loviti in continuare.
„Si pe noi ne atingeau cu linia! Scoala e scoala! Fara sa il atingi putin, se invata puturos!”
Putinii părinti care nu considerau că este normal să lovesti copilul la scoală nu au avut ce face.
Plangerea ajungea la Director, care aplica aceleasi metode.
Părintii celor de la Vianu nu depun plangere. Unora le e frică, iar altii gandesc că e normal să se intample asa.
In ultimii 20 de ani nu s-a schimbat nimic.
Si acum ne miram ca un profesor de la Vianu le cere elevilor sa se tarasca in genunchi pana la catedra pentru marirea notei?
Habar nu am daca acest fapt s-a intamplat chiar asa sau nu. Nici nu prea conteaza. Stiu ca astfel de lucruri SE INTAMPLA in scoala romaneasca.
Unii profesori (repet: unii) consideră ca umilirea elevului pentru o mărire de notă este ABSOLUT normală.
O intrebare pentru un profesor care are asemenea mod de predare (repet, nu stiu daca s-a intamplat asa cu profesorul de la Vianu): la ce il va ajuta metoda dumneavoastra?
După scoală, va sta in genunchi la un interviu de angajare, pupandu-i mana celui de la Resurse Umane?
Apoi, o să se tarasca in genunchi in fata sefului pentru o mărire de salariu?
Apoi, deja invătat cu umilinta, elevul acela va sta in genunchi in fata tuturor: in fata primarilor, care ii vor da o sticlă de ulei de alegeri si isi vor bate joc de el?
In fata politicienilor, cărora le va da votul in schimbul unei măriri de 5% a salariului său de bugetar?
Elevul acela sa se tarasca in genunchi in fata tuturor care ii ofera un beneficiu.
Dom’ „profesor”, sunt intrebari retorice. Stiu ca nu veti intelege aceste lucruri, de aceea nu insist.
Dar, draga elev care ai mers in genunchi pentru o marire de notă si voi, toti cei care ati făcut sau aveti de gand să faceti asta: sunteti oameni fani, nu trebuie să vă umilească nimeni.
Nu trebuie să se intample asa!
Nu e vorba de o notă fără importantă, nici pe departe.
E vorba de ce o să faceti de acum in viata voastră, de viitor.
Ce alegeti să fiti?
Victime?”
*gasesti cele mai recente articole pe facebook/cronicipebune
*acest articol poate fi preluat numai in limita a 300 de caractere, cu link catre sursa
Ai dreptate doar ca ai uitat sa mentionezi ca si sistemul invatamantului e putred rau de tot. Raman la catedra bosorogi care se tin cu dintii se post iar absolventii si cei care iau note mari la tirularizari raman pe dinafara sau se plimba din scoala in scoala ca suplinitori. Nu e drept ce se intampla. Aunt numiti directori si inspectori pe motive politice care bu dau doi bani pe profesori. E ciudat ce se intampla si cum in secolul nostru se permit astfel de lucruri. Nu vorbesc din povesti sau reportaje ci din experienta personala, sunt in sistemul asta….si m-am luptat cu mosi si babe (la propriu) pe posturi.E adevarat ca exista si reversul, profesori slabi pregatiti care iau posturi pe pile! Si cu de asta m-am lovit! Foarte frustrant sa ai 9 la titularizare si sa iei post de suplinitor pe cand unul cu pile ia un post de tirular in oras!!!!!
Când or să moară toți nostalgicii după Epoca de aur, atunci să revenim… Până atunci, strângem din dinți și ne educăm copiii ca să facă ei o lume mai bună din lumea pe care noi am îmbunătățit de când, bătuți cu rigla peste degete, am jurat că astfel de profesori nu îmi vor educa copiii.
Când or să moară toți nostalgicii după Epoca de aur, atunci să revenim… Până atunci, strângem din dinți și ne educăm copiii ca să facă ei o lume mai bună din lumea pe care noi am îmbunătățit-o de când, bătuți cu rigla peste degete, am jurat că astfel de profesori nu îmi vor educa copiii.
Din pacate presa ne dezamageste: majoritatea posturilor TV au preluat stirea fie dintr-o postare pe facebook a unui profesor de istorie care NU preda la colegiul Tudor Vianu, fie de pe hotnews, din declaratia mamei care doreste sa isi mute fiica la alt liceu. In orice caz nu au fost luate in considerare declaratii ale celorlalti parinti sau ale elevilor prezenti in clasa la momentul cu pricina. Va invit sa cititi urmatoarele articole, deoarece par sa ofere o imagine mai completa a evenimentului: http://www.stiripesurse.ro/manipulare-sau-adevar-de-ce-a-fost-tarat-liceul-tudor-vianu-intr-un-scandal-monstru_981674.html
http://adevarul.ro/educatie/scoala/cum-desfiintezi-reputatia-unui-om-adevarul-cazul-profesorului-vianu-acuzat-pus-elev-genuchi-nota-1_56b6082c5ab6550cb8846c91/index.html
Am vazut, dar nu este vorba numai despre acest caz, ci despre o cutuma….
Despre metode de predare care includ pedepse corporale si umilirea elevului.
Sper din suflet ca astfel de metode de predare nu se mai practica azi. Ultima data cand am auzit eu de astfel de metode a fost prin 1999. La vremea respectiva o profesoara suspectata ca ar fi lovit elevii cu rigla a fost data afara la foarte scurta vreme dupa sesizarile parintilor (se intampla la o scoala generala).
Va pot spune din experienta ca la CNITV nu sunt acceptate nici pedepsele corporale nici umilirea elevilor. Este un mediu foarte competitiv, la toate clasele, dar nu se ajunge la exagerari. Abuzurile, daca exista, sunt semnalate si sanctionate prompt.
Cat despre domnul Severius Moldoveanu, nu l-am avut profesor la clasa, dar am lucrat cu dansul in particular, la meditatii. Va pot spune ca glumele intr-adevar il caracterizeaza (unele mai subtile si de bun gust, altele mai puerile, dar nu deplasate). Colegi care l-au avut profesor la clasa mi-au confirmat ca acelasi stil il are si atunci cand preda unui grup de 20-30 de elevi. De un lucru sunt sigur: dansul nu e prost. Nu s-ar expune voit unei asemenea situatii.
Desigur eu nu pot decat sa expun o parere aici, nu am fost prezent in clasa respectiva in ziua cu pricina. Din cate inteleg, se va face o ancheta in scurta vreme si lucrurile vor fi clarificate.
Trebuie insa tras un semnal de alarma legat de social media: oricine poate posta aproape orice. Aviz jurnalistilor: ce se posteaza trebuie VERIFICAT. Facebook nu poate fi luat drept sursa de incredere, asa cum nici Wikipedia nu poate fi citata drept sursa directa intr-un articol stiintific.
Stirea e cu un mare semn de intrebare. Chiar nu stiu daca a facut sau nu ce a declarat celalalt profesor despre el. Oricum, metodele de invatamant de felul acesta se aplica in Romania, nefiind vorba in mod special despre el.
Chiar as vrea sa am un punct de vedere al unui elev din clasa. Mi se pare cel mai pertinent.
Daca imi scrie cineva, il public in totalitate.
Imi dau seama cat am fost de norocoasa. ..In toti anii de scoala am avut profesori care ne-au determinat sa studiem pentru noi, pentru a ne ajunge obiectivele, pentru a putea fi cine vrem noi…Si la distanta de multi ani, pot spune ca marea majoritate a colegilor mei au reusit. Dar fara sprijinul familiei, nu se poate construi nimic!