vent

Ventuze contra racelii
Erau nistre borcane sterilizate prin fierbere.
Procedura de gonire a racelii semana cumva cu exorcizarea: erai intins pe burta, iar pe spate, in zona plamanilor, ti se aplicau minunatele borcane. Asta, in timp ce o vecina in varsta se invartea in jurul tau si iti bolborosea cuvinte de neinteles.
Nu imi dau seama daca erau eficiente sau nu.
Sigur, dupa ce ti se aplica tratamentul, ramaneai cu niste superbe vanatai rotunde.
turbo

Guma turbo cu surprize.
Cand desfaceai ambalajul gumei turcesti, o faceai cu tot cu surpriza din interior.
Gustul dura cam cat o partida buna de sex. 2 minute.
Surprizele cu fotbalisti erau preferatele mele.
Daca are cineva portarul nationalei Spaniei din ’86 este rugat sa ma contacteze.
penar


Penarul de lemn cu numaratoare

Putea fi folosit si ca arma.
Era destul de greu si cuprindea echer si raportor.
Al meu folosea ca suport de lipit abtibilduri.

rasnita

Rasnita de cafea.
Din cand in cand, ne aducea cineva, pe sub mana, cafea adevarata. Atunci, rasnita folosea chiar la rasnit cafea. Culmea!
In rest, parinti mei tocau cu ea orice altceva. Chiar si zahar, incercand sa faca zahar tos.
Era mica, dar rea. Elibera din ea zgomotul a doua aspiratoare de azi.
daci

Jocul „Dacii si romanii”
Era preferatul meu si  jucam mereu cu romanii, ceea ce ii enerva teribil pe vecinii mei nationalisti.
Odata, la scoala, le-am spus ca Traian, cel de pe cal rosu,  este mai istet decat Decebal si il invinge mereu.
Am fost pedepsit o saptamana de invatatoare.

OFERTA DE TOAMNA: 3 carti=59 de ron.

 

 


FOLLOW SI LIKE PE FACEBOOK: Silviu Iliutacronicipebune

 

Toate trei volumele SE POT ACHIZITIONA NUMAI DE AICI. SAU FURA DE LA PRIETENI. Diverse variante de pachete pentru volumele 1, 2, 3: PE ACEST LINK

Fragment: „Iubita mea, sunt beat. De două ore stau ascuns în toaletă şi tresar la fiecare bătaie în uşă. Zac aici, pe jos, nu pentru că simt o plăcere deosebită de a sta cu costumul meu din liceu pe urina de pe jos, ci pentru că nu am găsit altă cale. De dimineaţă beau. Beau încontinuu, cu neamurile tale, cu naşii, cu neamurile mele, cu nişte vecini, cu trecătorii, cu vecinii.
M-a tăiat tac-tu! De aia beau, să uit. Şi să sper că n-a făcut-o intenţionat. Vestea bună e că de când beau mi s-a oprit sângerarea. A, şi mai e una: sectanţii ăia au vândut patru aspiratoare şmechere, de mii de dolari, rudelor tale. Ceea ce e bine pentru că am câştigat comision o cutie de detergent. Nu te îngrijora, în patruzeci și opt de rate lunare scapă de zece la sută din costul total, apoi îl pot da înapoi.
I-am pupat în mod egal pe toţi, şi pe ai tăi, şi pe ai mei. Am mai turnat în mine şi câteva pahare cu şampanie, de unde şi incoerenţa.
Mătuşa ta mi-a zis:
– Mânca-l-ar mătuşa de băiat! Bine ai venit în familie!
Şi m-a pupat pe gură. Am vrut să îţi zic eu primul, în caz că o să afli peste ani.
NU am o aventură cu mătuşa ta şi… NU vreau una! Nu pentru că nu o găsesc atractivă, să nu mă înţelegi greşit, nu am nimic personal cu ea. Doar că mustaţa ei îmi aduce aminte de tatăl tău.
NU o să merg în vizită de Crăciun acasă la ea, asta ca să ştii de acum.
Acum,iubita mea, citesc citatele mâzgălite pe pereţi. Cred că avem mulţi psihopaţi în familie. Unul a scris cu litere roşii, mari: DE CEEEEE, DOAMNEEEE? Cred, de fapt sunt sigur, că e tac-tu.
Altul a scris: CIORBA – DE RAHAT, FRIPTURA – TARE, SARMALELE – ORIBILE. Cred că e bunica.
Apoi, am convenit că nu ascultăm manele la nuntă? Am convenit! Şi de două ore avem numai manele.
– Decât două-trei piese pentru prietenii mei din armată! „Hai, liberare!“ a zis tatăl tău. După care s-a uitat urât la mine şi m-a întrebat:
– Nu e însărcinată fata mea, nu? Aţi glumit voi. Hahahah!
Unchiul meu a dat mâna cu Makele. După ce l-a atins, și-a scuipat în palmă şi s-a şters pe cămaşă jumătate de oră.
Ray dansează cu mătuşa ta. Nu sunt sigur că nu îl violează până dimineaţă.”

 

 

 

 

 

 

 

 

46 thoughts on “Partea a sasea: Obiecte ale anilor ’80 explicate generatiei internet.

  1. catalina ion says:

    Daaaa, sigur, „Dacii si romanii” erau si preferatii mei 🙂 Un alt joc de care poate iti amintesti este cel cu „indieni”… ( stii, figurine mici, de plastic ) pe care i-am redescoperit de curand intr-un hipermarket. E amuzant sa-mi amintesc toate astea. De foarte mult timp nu m-am mai gandit la toate obiectele mici si marunte, care ne-au colorat copilaria.
    Penarul de care vorbesti chiar putea fi o arma „mortala”. Imi aduc aminte cum tresaream din banci cand vreun coleg isi trantea, din greseala, penarul pe podea. Voi, baietii, cred ca aveati mai multe variante de joc, iar eu le „imprumutam” de la frate-meu:) Stii, cred ca mai poti aduna destule amintiri cat sa faci un serial luuuuuung, sa ne saturam de povestit 🙂

  2. Ionut P says:

    La VENTUZE nu ai spus partea cea mai importanta si totodata cea mai horror: ca sa „aplici” ventuzele pe spate, se dadea foc cu o lumanare la un colt mic de hartie sau ziar, se arunca ziarul arzand in borcanel apoi borcanelul se aseza repede cu gura in jos pe spinarea ta. Focul avea nevoie de aer pentru ardere asa ca il consuma pe tot din interior si crea vid, adica iti tragea pielea inauntru putin. De aici apareau si vanataile.

  3. Wolverine says:

    Amintire: eram la Olimpiada la Matematica prin clasa a VII-a, faza pe municipiu. Asteptam sa apara profii sa ne dea subiectele. Ii vedem pe toti in jurul nostru rasfoind manuale, facand si in al n-spelea ceas exercitii, iar eu si colegii mei de clasa si de scoala (3 la numar) ne-am pus pe o banca, am scos cartile si am pornit un poker. PE SURPRIZE cu fotbalisti ! Atunci mi-am facut stocul de 12 bucati de surprize cu Caniggia :).

    Iar rasnita de cafea inca mai exista si functioneaza. Si o folosim pentru fazut zahar pudra :D.

  4. Roby K says:

    Jocul „Dacii si romanii” impreuna cu „Piticot” si „Nu te supara, frate” erau preferatele mele. Pe Zubizarreta l-am avut, dar din pacate au trecut ceva ani de atunci, si nu mai stiu pe unde a ajuns toata colectia de fotbalisti „Turbo”. Rasnita o mai am si acum, exact modelul din poza, si inca functioneaza perfect 🙂

  5. vasilecool says:

    Gua Turbo, era cu masini, nu cu fotbalisti, cum gresit zice si Robi K.
    Paine pe cartela, lin Bucuresti, nu tin minte sa se fi dat, Dar te rationaliza vanzatoarea, sau cei din coada…
    In rasnita de cafea, se putea face naut, pe care ai mei il cumparau de la plafar, il prajeau in ceaun, apoi il foloseau in loc de cafea. Dar aveam rasnita din fonta, manuala, ca o masina de tocat carne. Cele electrice, nu se tineau mai mult de 30 de secunde , caci era pericol sa se arda. Iar zagarul, era deza tos, in rajnita, il faceai pudra, dar tocea cutitul foarte repede…
    La bulgari, erau difuzate filme cu Giulliano Gemma, cele mai tari filme… Si da, chiar invatasem bulgareasca. Antena, era un cerc de nu stiu ce diametru, confectionat din cupru. Cine avea cunostinte pe la decedatul ITB, se scotea, cel mai bun material fiind sarma de alimentare cu curent a tramvaielor. Tin minte ca antenele s-au inmultit foarte tare in timpul nu stiu carui campionat de fotbal(deh, romanii au fost microbisti de cand lumea), pe care bulgarii il difuzau, iar romanii, nu.

  6. Matei says:

    Erau mai multe gume cu surprize de la Kent și Ülker, unele cu mașini, altele cu mini benzi desenate, altele cu printuri de lire turcești, etc. Turbo însă nu avea decât mașini, și ulterior cum spuneai bărci, motoare, chiar și avioane și elicoptere dacă îmi amintesc bine.

    Dar abțibildurile cu fotbaliști pe care le căuta toată lumea în ’90, ’92, ’94, erau de la Panini, care erau italieni nu turci, și veneau câte trei bucăți într-un plic. În țările cu apă caldă albumele în care trebuiau lipite stickerele le primeai când cumpărai ceva gen 3 plicuri (știu asta că aveam tot de la Panini un album cu țestoasele ninja de când fusesem la neamuri în Germania prin 1991, care avea sub 10 abțibilduri în el că la noi nu se găseau decât fotbaliști), dar în România albumele se vindeau separat.

    • mad says:

      imi pare rau sa va contrazic, pe toti. Sunt absolut sigur ca guma cu fotbalistii de la Italia ’90, adica surprizele din imagini, era CIN-CIN. 🙂 Abtibildurile, da!, erau de la Panini, dar acestea nu sunt abtibilduri, ci sunt surprize. Guma Turbo, tot timpul a avut masini sau yacht-uri, motoare.

      • angel74dm says:

        Erau abţibilde şi surprize cu fotbalişti în mai multe feluri de gume… Silviu a postat surprizele din guma Turbo de la turneul final din ’86 de data asta… Guma Turbo conţinea într-adevăr maşini, dar, când era an cu campionat mondial sau european de fotbal, scoteau „ediţia specială” Ulker cu fotbalişti… Despre această ediţie specială vorbim aici… Topicul este „Anii 80”, nu ’90, Italia ’90 a avut loc în anul 1990, iar pozele de mai sus sunt de la Mexico ’86…
        Aici aveţi un site care are toate abţibildurile şi surprizele posibile din Turbo, Ulker, CIN CIN, Bombibom, Lazer, Panini etc… Pe coloana neagră din dreapta, derulnd în jos, aveţi toate seriile… Enjoy ! https://colectiedesurprize.wordpress.com/sport/cincin-football-1-70/

  7. Elena says:

    Desenele animate cu Pif, bicicletele pegas,patinele cu 4 rotile,patinele de gheata cu 2 lame ajustabile si cu incuietori de piele care veneau peste ghete, o oribila bautura racoritoare cu gust de portocale( am uitat numele), caramelele care iti rupeau dintii,rasnita manuala de piper cu sertar jos ( ai mei inca o au,plus 2 de cafea vechi) ,lampa cu gaz pentru iluminat,masca de gaze de tip militar obligatorie in orice casa….si lista continua. Ce copilarii frumoase am avut!

  8. Jack says:

    Rasnita de cafea o am si eu. In stare excelenta. Macin cu ea ardei iute 🙂 Iar zgomotul nu este atat de mare precum zici.

    Din ce-mi aduc aminte, ventuzele se puneau dupa ce in prealabil se introducea in ele (pt 2-3 secunde) o andrea (sau asemanator) care in capat avea un ghem de vata imbibata in spirt si aprinsa.

  9. DIASPORA says:

    Brifcor, sifon de sticla de 2 litri invelit in plasa de sârma,
    Tohan, Ci-Co, ciorapi de la Adesgo, bateriile si
    lanterna Elba, AzoMures, sotron… Coada la pâine pe cartela, 500 g salam,
    vitrine pline cu creveti. Penar de lemn, trusa de traforaj, „Sa tesem frumos”, Piticot,
    Nu te supara frate… Ora de
    lucru manual, ora de „Dezvoltarea vorbirii”…
    Trusa de geometrie, formata din echer, raportor, compas,
    creion HB, rigla de lemn… C.C. Catch, Sabrina sau Al Bano.
    Jelibon, caiet de botanica, bloc de desen, coada la Loto Prono, Scampolo,
    Hala Unirii, covrigi de 50 de bani de pe Lipscani, Alimentara,
    Piata Sfânta Vineri, blugi si Kent pe Covaci, filme indiene de doua serii,
    12 lei biletul, tigari Cismigiu de 13 lei cu filtrul alb puse in pachet de Kent si lasate
    la vedere in buzunarul din fata al camasii albe de in, blugi prespalati, Shop-ul
    din Dorobanti, Wienner caffee, Alvorada, tigari Doina, Tomis si Unirea la 23 lei,
    Kent la doctor si erai rezolvat instantaneu, „la ceas, la universitate”, locul de
    intâlnire al tuturor indragostitilor, tramvaiul 12 cu clasa I si a II-a, unde vara
    primul geam din dreapta era scos, camion Bucegi, „Buceag”, cum era denumit,
    tâsnitori cu apa prin tot orasul, Scânteia si Pâine cu â din i, trenulet in Neptun
    si obelisc in Costinesti, uniforma scolara obligatorie
    cu sapca si numar matricol, papusa Aradeanca, pestele de sticla si mileul de pe
    televizorul alb-negru Sirius sau Diamant, Olt cu jocuri, Minitehnicus, soim al patriei,
    „la nudisti” in Eforie Sud, calusei, castel de nisip, moara sau tintar, mos Gerila,
    „la sanius, pe derdelus la Sala Palatului”, bilete in statiune prin „sindicat”,
    Ana are mere, Dacia 1100, Musca la arat, revista Cutezatorii, pionier-comandant
    de detasament, Arici Pogonici, Uluitoarele intamplari ale lui Avi, revista Luminita, Abecedar, trotineta, tricicleta, bicicleta Ucraina cu portbagaj in fata,
    dubluradiocasetofon International cu butoane roz si albastre, discuri de vinil,
    casete audio Agfa si Sony, de 60 si 90 min care se derulau cu creionul,
    Smena 8 M, antena TV cu 15 elementi, gherghef, pager Coca Cola si Advisor,
    lampa cu gaz, baton cu mac, iaurt de 1 leu, Rapirea din Serai, Dacia 500 sau Lastun,
    Nokia 3310, ventuze din sticla, magnetofon Akai sau M 2405, batator de covoare,
    masina de cusut Ileana, Singer sau Stoewer, resou electric cu rezistenta,
    siguranta electrica din portelan „tunata” cu lita, tusiera Pescarus, ceas de
    mâna Timex, Orex, Pobeda sau Atlantic, radio Ric cu galena, 1, 2 si 3,
    Albalux 7, 11 si 21 cu uscator, Kashtan, Majak, walkman cu casti, lampa PL 500,
    ceas electronic cu 12 melodii, breloc Gopo, baterii 777, proiector cu diafilme Etude,
    jocuri cu joystick, Orwo Magnetband, Agfa Gevaert, magnetofon Tesla, coada la gaz,
    zeci de canistre insiruite inca de seara, HC 91, 95 si 2000, floppy, discheta,
    Mobra si Minimobra, Fram, telefon public cu fise de 25 de bani, 1 leu sau 3 lei pentru
    convorbiri interurbane, radio Gloria, Pescarus, TV Nei si Goldstar, Tehnoton
    sub licenta Unitra cu celebrul model TK- Cinel la care râzi fara sa vrei daca
    ii citesti numele cu glas tare si din cauza caruia a fost dat afara „tovarasul” director
    Vasilache T. Aionesei de la Tehnoton in 1984, Moldomobila, Aiwa, Guban,
    Nitramonia, rol din cauciuc, cu diferite modele, pentru zugravit, IJ, CZ, Java sau
    Zundapp cu marche-arriere, balerina de cristal din vitrina, godin, Calorex,
    frigider ZIL, muzicuta Hero Harmonica, lampi Tungsram, desteptator Slava
    cu buton rosu deasupra si globul pamântesc pe spate pe capac,
    cu o racheta rosie pe lateral, ceas cu pendula si cuc, cleste de rufe din lemn, iglita,
    macrame, drujba URAL, croset, cusut pe etamina, greutati din fier pentru cântar
    de la 50 g la 5 kg, pusculita de metal cu combinatie de cinci cifre pentru
    deschidere, celebra reclama la NEI cu cei doi papagali, carucior de butelii, lift IFMA,
    „Ascensorul”, cântar Balanta Sibiu, caseta video RAKS si JVC E-120 si E-180,
    telefon fix model EM 72, desteptator ARADORA, artificii-stelute, Mateias Gâscarul,
    Nica fara frica, Soldatul de plumb al lui Andersen, fazanul impaiat de pe hol,
    gargara cu gaz pentru amigdale, cenusa pentru dinti albi, letcon si cositor,
    16 aprilie 1986, semifinala cupei campionilor europeni Steaua-Anderlecht,
    aspirator IDEAL, BCA cu santuri sapate si cu nichelina, pingele, bibelouri de
    portelan, ceas electronic Casio, Sarea in bucate, Alice in tara minunilor,
    banda izolatoare Turdeana, crema pentru pantofi Bucuresti, chibrituri „Gherla”,
    guma Turbo cu surprize. Admiral Novomatic. Trabant. Oltcit. 12 B.
    Oare cum vom putea explica toate acestea generatiei „internet” ? ? ?

  10. QB says:

    Rasnita e inca prezenta si functioneaza ! Nu e modelul din poza, cred ca era nemteasca. A facut saraca mut zahar pudra pe vremea aia. Acum macin cu ea fel de fel de seminte si condimente.
    Obertailul – cosmarul vietii mele ! Ma chinuiam sa le inlocuiesc garniturile.

    • angel74dm says:

      Fraţilor, erau abţibilde şi surprize cu fotbalişti în mai multe feluri de gume… Silviu a postat surprizele din guma Turbo de la turneul final din ’86 de data asta… Guma Turbo conţinea într-adevăr maşini, dar, când era an cu campionat mondial sau european de fotbal, scoteau „ediţia specială” Ulker cu fotbalişti… Despre această ediţie specială vorbim aici…
      Aici aveţi un site care are toate abţibildurile şi surprizele posibile din Turbo, Ulker, CIN CIN, Bombibom, Lazer, Panini etc… Pe coloana neagră din dreapta, derulnd în jos, aveţi toate seriile… Enjoy ! https://colectiedesurprize.wordpress.com/sport/cincin-football-1-70/

  11. Victor says:

    As mai adauga: revista Modelism, machetele de avioane si barci cumparate in preajma sarbatorilor, aparatele radio portabile (pt. asamblat acasa),+ diferite montaje elecronice, tunul cu carbid, pocnitoarea cu duza de injector si cea cu 2 suruburi puse cap in cap si coada din punga de celofan, popa-prostu’ pe scara blocului, magnetofon Rostov, boxele Electronica Industriala, televizor Snagov, tenesii Rosprint, cand i-am vazut pe cei de export intr-un shop, am crezut ca sunt aievea, combina muzicala Tehnoton (faina tare), blugii Haiducii,tigarile de foi Club (5 bucati la cutie cu interiorul auriu), etc..etc..lucruri frumoase pt. acea vreme si care ne-au oferit multe bucurii!

  12. angel74dm says:

    Fraţilor, erau abţibilde şi surprize cu fotbalişti în mai multe feluri de gume… Silviu a postat surprizele din guma Turbo de la turneul final din ’86 de data asta… Guma Turbo conţinea într-adevăr maşini, dar, când era an cu campionat mondial sau european de fotbal, scoteau „ediţia specială” Ulker cu fotbalişti… Despre această ediţie specială vorbim aici…
    Aici aveţi un site care are toate abţibildurile şi surprizele posibile din Turbo, Ulker, CIN CIN, Bombibom, Lazer, Panini etc… Pe coloana neagră din dreapta, derulnd în jos, aveţi toate seriile… Enjoy ! https://colectiedesurprize.wordpress.com/sport/cincin-football-1-70/

Lasă un răspuns