Ma termina comentariile si postarile in care oamenii de o anumita generatie isi exprima
superioritatea fata de generatia tanara de azi: „astia au creierele spalate”, „astia nu invata nimic la scoala!”, „astia stiu numai internet si-s cu capul in telefoane toata ziua!” Ma scot din minti generalizarile.
Presupunem o clipa ca domnii si doamnele care spun asta sunt perfecti. Au 40-80 de ani, cateva generatii de perfecti, trimisii ingerilor pe Pamant. Ei zic:
1. „Astia tineri stau pe net si pe telefon!”
Frafilor, nu ati stat cu ochii in telefoane si pe net pentru ca nu le aveati. Erati in schimb pe firul telefonului fix, incercand sa comunicati cu necunoscuti, sa agatati fete, sa cunoasteti baieti. Urlati cat puteati: „eu sunt X, am 17 ani, da-mi numarul tau!”
Nu faceati asta? Abia acum e trist. Inseamna ca ati avut o adolescenta
trista.
2. „Noi faceam scoala, pe
vremea noastra!”
60-70 la suta din scoala pe care o faceati atunci era inutila. Liceenii care alegeau filologia si se trezeau cu ore de Stiinta Materialelor si Atelier. 50% din literatura pe care o studiati era comunista si penibila. Va amintiti de „O ora din august”? La Istorie, invatati numai balarii, de mai aveati putin si credeati ca Partidul Comunist a fost condus de Burebista si ca Emil Bobu a facut Unirea. Numai prostii v-au bagat in cap, iar pe unele le aveti inca acolo.
. La Geografie, invatati pe de rost productiile record de porumb, minereu de fier si cocs din judete
patriei. Si eu le-am invatat in scoala generala.
Eliminand balastul asta, probabil ca ati facut 30% materii utile. Maxim!
3. „Astia au creierele
spalate!”
Spune asta un om care a trait in Comunism, a primit propaganda pe toate canalele, in fiecare zi: la scoala, in ziare, la televizor.
Spune asta un om caruia ii era frica sa vorbeasca liber?
Spune asta un om care poate spune si la 3 noaptea: „traiasca Partidul Comunist Roman, in frunte cu tovarasul Nicolae Ceausescu,
intaiul fiu al tarii care ne duce tara pe cele mai inalte culmi de progres si civilizatie!”
Voi spuneti ca astia mici au creierele spalate? Noi, generatia me spunem asta? De ce? Ca tinerii, in loc sa repete mizeria de mai sus,
iti recita cuvinte fara sens din piese la moda?
Cime e mai spalat pe creier?
Va rog eu, nu mai generalizati! Astia mici sunt ca noi.
Unii il idolatrizeaza pe Colo, dar au timp sa isi revina. Unii citesc, se uita la filme destepte si sunt cat se poate de misto.
Altii se uita la Puterea Dragostei. Sunt si din astia,chiar multi.
Sunt diversi. Asa cum generatiile voastre au si oameni care s-au revoltat impotriva lui Ceausescu, dar si turnatori nenorociti sau oameni simpli, care s-au complacut sa fie condusi de imbecilii aia de dinainte de ’89, apoi l-au ales pe Iliescu, asa si cei care au acum pana in 25 de ani (sa zicem) sunt diferiti.
Nu ii mai bagat pe toti la gramada! Si incercati sa ii ascultati! O sa vedeti ca sunt total diferiti de
voi, dar in esenta… la fel.
Cititul desteapta! OFERTA lunii:
Uitaşi câteva aspecte cheie.
1) Dacă ”aia” e copilăria perfectă, atunci ce motive aţi avut să nu le oferiţi fix aceeaşi experienţă şi le-aţi permis să stea pe tablete şi telefoane mobile? (Iar aici nu sunt maliţioasă şi nu aduc în vedere faptul că în copilăria noastră şi bunici şi părinţii aveau fix aceeaşi placă la prelegerile de catehizare forţată şi mai ales la alea de chastising forţat. Ce erau prelegerile de chastising forţat? Erau prelegerile în care ni se zicea ce nemernici mici şi răsfăţaţi suntem, cum le avem noi pe toate gratis şi cum nu ştim să preţuim ce avem. Şi ce copilării mişto au avut dânşii, cu toate că nu aveau toate luxurile pe care le primeam noi. Remember?)
2) Ca un copil să înveţe cu plăcere, trebuie să fi preluat în scenariul de viaţă topica ”învăţatul e plăcut”. Ca să zic aşa, e Ritchie Rich, not plane rich venind de la unii care aveau fantezii legate de unsul şcolii cu untură.
3) Ca un copil să înveţe cu plăcere, e nevoie să fie provocat şi recompensat. Da, aşa funcţionează creierul. Evită durerea, caută plăcerea. Pe ”tine” te-a văzut odrasla citind o carte pe săptămână? Chiar şi una de Sandra Brown? Apăi dacă nu, atunci de unde să înveţe că e plăcut să citeşti? L-ai întrebat la modul autentic cum s-a simţit la şcoală? Cu ce a rămas după o zi de şcoală? Ce i-a plăcut din ce a predat profesorul? Eventual i-ai zis la ce-i bun să înveţe despre parameci şi La Vulturi/ Fefeleaga? Primii fiindcă fac ceva util în natură şi nuvelele ca să înţeleagă de ce-s futuţi la cap adulţii care le-au învăţat cu forţa.
Keep up the good work.