Cartea Detectiv de Romania, Silviu Iliuta

Texte din volumul de poezii „O alta lume”, de Gabriela Firea, Editura Eminescu:
În seara când, de Gabriela Vranceanu Pandele Firea
Şi nu ai vrut să mă arunci
Printre tricouri de schimb şi prosoape de baie.
Am rămas dezgolită, răsfoind
Ultimul ziar de anunţuri publicitare.
O ploaie nehotărâtă m-a alungat din parc
Şi am dansat printre băncile mâzgălite de liceeni
În seara când credeam că mă luasei cu tine în gând.

Spune-mi
În mine fiind
Ca verdele în frunza de alior,
Nu te voi părăsi niciodată,
Spune-mi zănatecă,
Zăpăitură, zăpor.
poezie

Am pus mana pe o poezie care va face parte din urmatorul volum de versuri al , zăpăcitoarei primarite, nebunaticei zăpăituri Gabriela Firea:

Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Bucuresti

Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Bucuresti,
Pe televizoare, nu vreti niste pesti?
Eu, in Drumul Sarii as lasa namol
Ca sa mearga lumea, ca la Techirghiol.
Si in Ferentari, daca ma ia valul,
In fiecare sufragerie, as aduce calul;
Blocuri roz vom face, toate in Giulesti,
Asta iti doresc, dulce Bucuresti!

Imi place si movul, de ma uit mai bine,
Vopsesc Parlamentul si il fac ca mine.
La Dragonul Rosu eu fac primarie,
E aur pe pereti, ca-n sufragerie.
In loc de muzee, eu fac mall-uri mari,
Model Europa, ca in Voluntari
La Presedintie eu as vrea sa cresc,
Dulce Românie, asta ţi-o doresc.

Gabriela Micle

“Cronicile


Cartea Detectiv de Romania, Silviu Iliuta

PAGINI DE FACEBOOK Silviu Iliutacronicipebune

Cronicile unui barbat de Silviu Iliuta

NU rata singura trilogie premiata chiar de autor! Vanduta in mirificul tiraj de 4 exemplare.Toate trei volumele SE POT ACHIZITIONA NUMAI DE AICI. SAU FURA DE LA PRIETENI.

Diverse variante de pachete pentru volumele 1: PE ACEST LINK.

Fragment din carte: :

Fragment CARTE: „Prima amintire fericită a fost cu o felie de pâine cu unt. Ţin minte că într-o dimineaţă am găsit pe ea o feliuţă de salam care avea în componenţă urme de carne. După ce m-am uitat la ea circumspect, am dedus: dacă mama mi-a lăsat-o, înseamnă că e comestibilă. Era prima dată când am simțit gustul cărnii. Am scuipat-o. Îmi era frică. Apoi am vomat. Eram convins că în gura mea e o pulpă de câine sau o coadă de pisică. Sau diavolul. Dacă nu apucau să mănânce carne, tot ce puteau face oamenii era să inventeze povești despre ea. Pentru mine, poveștile despre diavoli, marțieni, despre Japonia, erau la fel de credibile ca și acelea despre carne. Toate vorbeau despre lucruri inaccesibile, necunoscute și foarte îndepărtate. Auzisem că există pe undeva, dar nu aveam nicio certitudine. Îţi spun: au fost ani buni în care m-as fi speriat la fel de rău dacă aș fi întâlnit un japonez pe stradă sau dacă aș fi văzut o bucată de carne în ciorbă. Îmi amintesc cum câte un copil din vecini venea urlând în fața blocului, ca în filmele lui Fellini: -Se dă ceva la Complex! Se dă ceva la Complex! Habar nu aveam ce se dă și când. Poate carne, ouă, portocale. Tot ce știam era că urma să vină, de undeva din lungul străzii, o mașină cu ceva de mâncare. Arareori apucam să cumpăr banane verzi. Le înveleam în ziare și le puneam pe șifonier, apoi așteptam zile în șir să se coacă. Le pândeam noaptea să nu dispară. Un copil nebun din vecini avusese proasta idee să îmi spună că maimuţele le fură când te aştepţi mai puţin. Poate că ţi se pare greu de crezut, dar până pe la 7-8 ani am fost convins că bananele nu cresc în bananieri, ci pe șifonierele din Africa. Nu neg….” n-1

18 thoughts on “Poeziile doamnei Firea

  1. Pingback: Poeziile doamnei Firea – Auzi

  2. Crina says:

    deci doaman asta poetesa care (cica) a absolvit Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti (!!!) habar nu are de grmatica limbiii romane 8casa nu mai vorbim de „calitatea” productiilor literare… si citez: „În seara când credeam că mă luasei cu tine în gând”… Luasei??? ce forma a verbului a lua este asta??? (recunosc sunt multi – si cu studii superioare de „specialitate” – cei care folosesc aceeasi forma total gresita). Din cate ma mai duce pe mine capul, la conjugare verbului a lua, forma „mai mult ca perfect”, desinenta de persona a doua singular şi deci din cate mai stiu eu forma correct ar fi LUASESI nu agramatul LUASEI… Si cine stie cate alte greseli de expimare mai sunt pe acolo!!! Poate ar fi interesant un serial pe tema „Din lirica de Voluntari” 😀 In rest toate cele bune si cat mai multe postari pe care sincera sa fiu le citesc cu o placer deosebita.

  3. Ioana Vlasie says:

    Nu prea ma pricep la politica si la drept vb nici nu-mi place.Insa Cred cu tărie ca majoritatea celor care au votat-o pe Firea sunt bătrânii si provincialii cu domiciliu in Bucuresti. Nici un tânăr sau adult normal, cu acces la informație (exclus tv-ul), nu cred ca a votat in favoarea ei.Eu una nu am votat din scârba si nici nu cred ca votul meu ar fi facut diferența.Chiar daca as fi facut-o,nici o alta alternativă nu mi s-a parut atat de atrăgătoare încât sa am incredere sa le ofer votul meu.Din păcate, am ramas putini cei care nu ne mai lasam pacaliti de un kg de faina si vb goale.Deci chiar daca am vota,am iesi in inferioritate.N-am votat si nu imi pare rău.Imi pare rău doar ca am iesit in strada la revoluție (copil inconstient), doar pt a ne intoarce usor, la cei pe care părinții nostri s-au chinuit să-i dea jos.?

Lasă un răspuns