Sunt fascinat de oamenii care incearca sa pastreze esenta locului, de cei care nu ridica, spre exemplu, in inima Maramuresului, case roz cu termopane albe, balcoane cu popice si lei la poarta.
Oamenii care incearca sa faca turism bazat pe case si bucate traditionale merita tot respectul. Asa facem tara mai frumoasa, asa reusim sa avem un turism rural de invidiat.
Primul loc fain pe care vi-l prezint azi are o poveste care merita citita, oferita de la prietenii de la Localm:
„????? ??????? ??? ???????? ??? ????? ???̦???, ?????? ??? ??? ?? ?? ?̂?????? ?? ?????̦? ??????????
Inocența poate avea diferite conotații în funcție de context, dar presupun că inocența în esență este despre curățenie în suflet și curiozitate simplă de copil. Poate că stă și în apropierea de natură, în plimbări cu picioare desculțe prin iarbă, într-un zâmbet sincer scăldat de lumina dimineții sau despre felul firesc în care un animal de pe lângă casă se apropie atunci când întinzi mâna cu o mângâiere.
Orașele ne umplu viața în multe sensuri bune , ne dau confort, ne dau oarecum și cunoaștere, ne dau trenduri și cel mai important cred, ne ajută să facem alegeri, în cunoștință de cauză.
Doamna Bianca, gazda casei Suvenir din Dobrogea, a ales. Atunci când a decis să lase în urmă prima ei iubire, marea, o carieră stabilă, și confortul vieții dintr-un cartier constănțean de la malul mării și să cumpere o casă veche, bătrânească, în satul Vișina din comuna Jurilovca, jud. Tulcea.
Tocmai terminase o porție de malașolcă, când am început să povestim. Știu, și mie mi-a sunat ciudat, dar după cum a descris-o doamna Bianca, mi-a lăsat gura apă. Malașolcă este un fel de mâncare cu specific lipovenesc, din pește și cartofi fierți stropiți cu mujdei de usturoi.
Are multe povești de viață gazda noastră, una mai fascinantă ca cealaltă. Însăși casa veche bătrânească a devenit o vatră a poveștilor. Doamna Bianca pare că deține o baghetă magică prin care transformă totul în jur în cald, armonie și liniște. Din căsuța veche, a rămas acoperișul de stuf, ce îi dă un aer blând și așezat, tocurile ușilor și gemurilor, grinzile și câteva piese de mobilier pe care gazda noastră le-a însuflețit și le-a colorat în alb și albastru proaspăt. A vrut inițial o casă de vacanță aici, pentru familie, apoi curând casa a devenit neîncăpătoare pentru prieteni și cunoscuți și așa au apărut odăile.
Odăile sunt pentru odihna tuturor celor ce calcă pragul gospodăriei. Ce m-a convins că este un loc altfel, este faptul că nu sunt dotate cu televizor. Asta te face și mai mult să te orientezi spre ce e de făcut pe afară. Sunt simple și curate , toate având atingerea personală a gazdei pentru care nu a fost o problemă să confecționeze cu mâinile ei, dantelăria din lemn traforat de la exterior, colorată în albastru odihnitor.
Acesta a fost primul moment de uimire, dar doamna abia își începuse povestea. O poveste care vine din întoarcerea la simplitate, și la tradiții pe care le promovează cu iubire, prin cămășile tradiționale dobrogene pe care și le brodează singură, prin suvenirurile lucrate de meșteșugari dobrogeni pe care le are în micul magazin din gospodărie, prin iubirea față de animale, are în gospodărie cai, măgari, ponei, capre, oi, găini, iepuri, căței și pisici, prin bucatele simple și cu gust, din ingrediente locale, pe care le pregătește singură pentru oaspeți, la micul dejun și cină. Și mai cu seamă prin viața simplă de la sat pe care a îmbrățișat-o ca un om care a fost dintotdeauna aici. Deși nu a fost niciodată înainte.
Doamna Bianca pare că nu se dă înapoi de la nimic. Ține în mână un flex cu care șlefuiește grinzi de lemn cu aceeași delicatețe cu care ține acul atunci când coase sau brodează, sau furca cu care cară paie atunci când pregătește așternuturile animalelor.
Organizează la ea în gospodărie evenimente și seri cu specific tradițional dobrogean și tabere de o zi pentru copii, care învăța cum să se poarte cu animalele.
Oricine îi calcă pragul, adult sau copil are parte de un răsfăț cumva personalizat, pentru că gazda te îndrumă în funcție de preferințe, spre diverse activități din zonă apoi te omenește cu mâncare făcută în casă. Probabil că mirosul scovergilor făcute proaspete dimineața, te determină indiferent de vârstă, să lași deoparte pantofii de adult, să încalți cipicii de copil și să guști din nou din copilărie.
Apoi plăcinte dobrogene delicioase sau preparate pescărești specifice locului, degustări de vinuri dobrogene și serbări câmpenești, toate sunt pregătite și organizate de doamna Bianca.
Oaspeții gospodăriei tradiționale Suvenir din Dobrogea încep aici o călătorie în povestea unui om, a unei case, a vechiului și noului adunate laolaltă și a bucatelor bune, simple și curate de la țară.
Totuși, ceea ce este deopotrivă fascinant și misterios, în povestea gazdei de la Suvenir din Dobrogea, este felul în care omul își găsește rădăcinile acolo unde nu a știut niciodată că le-a avut.
Gospodăria tradițională Suvenir din Dobrogea este despre miracolele vieții ce se întâmplă aievea, atunci când ne întoarcem la inocență. Atunci când înțelegem că delicatețea sau răzvrătirea naturii sunt la fel cu delicatețea sau răzvrătirea firii noastre umane, și că o floare, o gâză, o cireașă coaptă sau o gutuie aromată, o ploaie aprigă, sau un fulg de nea sunt mici sărbători ale firii. Atunci suntem acasă.”
?Poți fi oaspete la Casa Suvenir din Dobrogea rezervând AICI