Aproximativ 2,5 milioane de persoane din Romania traiesc in saracie, iar alte cateva milioane traiesc la limita riscului de saracie.

160 000 sufera de depravare materiala severa. Practic, mor de foame.

66,1% din familiile din mediul rural nu au venituri suficiente pentru traiul de zi cu zi.

Riscul saraciei si excluziunii sociale este mai mare in gospodariile cu multi copii (72,5% in cazul gospodariilor cu 2 adulti si 3 sau mai multi copii) si in cele monoparentale (60,7%).

Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste rata saraciei relative, cu un procent de 25,4%.

Unul din opt copii din satele romanesti merge uneori sau intotdeauna la culcare flamand, in crestere cu 2%  fata de 2012.

Datele Ministerului Fondurilor Europene semnaleaza ca mai mult de jumatate dintre copiii romani se afla in risc de saracie sau excluziune sociala (52,2% in 2012), cel mai ridicat nivel din UE27 cu exceptia Bulgariei.

Procentul celor care se duc intotdeauna la culcare flamanzi  este in crestere in fiecare an.

(Statisticile sunt realizate de Word Vision si UNICEF Romania.)

In conditiile astea, Romania isi permite sa plateasca 500 000 de Euro pe un clopot.

Nu spun ca daca nu s-ar fi achizitionat clopotul, Romania ar fi scapat de saracie. Nici pe departe. Dar, intr-o tara atat de saraca, sa achizitionezi cel mai scump clopot din Europa, e o dovada ca biserica e total rupta de romani. Ca BOR nici macar nu incearca sa se prefaca a intelege situatia de acum a romanilor. Ca unii trag in saracie, iar ceilalti… E trist.

Un clopot de 25 de tone, mai mare decat cel din Koln, care detinea recordul European. Achizitionat intr-o tara in care PIB-ul pe cap de locuitor este de 5 ori mai mic decat al Germaniei. Si mai urmeaza… Stati sa vedeti cat va costa clopotnita! Cat despre basorelieful cu chipul IPS Daniel si „sa nu-ti faci chip cioplit”…

Trageti voi concluziile.

 

Reducere mare la carti:

FOLLOW SI LIKE PE FACEBOOK: Silviu Iliutacronicipebune

Toate trei volumele SE POT ACHIZITIONA NUMAI DE AICI. SAU FURA DE LA PRIETENI. Diverse variante de pachete pentru volumele 1, 2, 3: PE ACEST LINK

Fragment: „Iubita mea, sunt beat. De două ore stau ascuns în toaletă şi tresar la fiecare bătaie în uşă. Zac aici, pe jos, nu pentru că simt o plăcere deosebită de a sta cu costumul meu din liceu pe urina de pe jos, ci pentru că nu am găsit altă cale. De dimineaţă beau. Beau încontinuu, cu neamurile tale, cu naşii, cu neamurile mele, cu nişte vecini, cu trecătorii, cu vecinii.
M-a tăiat tac-tu! De aia beau, să uit. Şi să sper că n-a făcut-o intenţionat. Vestea bună e că de când beau mi s-a oprit sângerarea. A, şi mai e una: sectanţii ăia au vândut patru aspiratoare şmechere, de mii de dolari, rudelor tale. Ceea ce e bine pentru că am câştigat comision o cutie de detergent. Nu te îngrijora, în patruzeci și opt de rate lunare scapă de zece la sută din costul total, apoi îl pot da înapoi.
I-am pupat în mod egal pe toţi, şi pe ai tăi, şi pe ai mei. Am mai turnat în mine şi câteva pahare cu şampanie, de unde şi incoerenţa.
Mătuşa ta mi-a zis:
– Mânca-l-ar mătuşa de băiat! Bine ai venit în familie!
Şi m-a pupat pe gură. Am vrut să îţi zic eu primul, în caz că o să afli peste ani.
NU am o aventură cu mătuşa ta şi… NU vreau una! Nu pentru că nu o găsesc atractivă, să nu mă înţelegi greşit, nu am nimic personal cu ea. Doar că mustaţa ei îmi aduce aminte de tatăl tău.
NU o să merg în vizită de Crăciun acasă la ea, asta ca să ştii de acum.
Acum,iubita mea, citesc citatele mâzgălite pe pereţi. Cred că avem mulţi psihopaţi în familie. Unul a scris cu litere roşii, mari: DE CEEEEE, DOAMNEEEE? Cred, de fapt sunt sigur, că e tac-tu.
Altul a scris: CIORBA – DE RAHAT, FRIPTURA – TARE, SARMALELE – ORIBILE. Cred că e bunica.
Apoi, am convenit că nu ascultăm manele la nuntă? Am convenit! Şi de două ore avem numai manele.
– Decât două-trei piese pentru prietenii mei din armată! „Hai, liberare!“ a zis tatăl tău. După care s-a uitat urât la mine şi m-a întrebat:
– Nu e însărcinată fata mea, nu? Aţi glumit voi. Hahahah!
Unchiul meu a dat mâna cu Makele. După ce l-a atins, și-a scuipat în palmă şi s-a şters pe cămaşă jumătate de oră.
Ray dansează cu mătuşa ta. Nu sunt sigur că nu îl violează până dimineaţă.”

 

 

 
 

30 thoughts on “Tara saraca, clopote scumpe.

    • Adrian Belean says:

      Asta fac porcii!
      În anul 2016 Biserica Ortodoxă Română a cheltuit în scop filantropic 95.841.602 lei. Biserica Ortodoxă Română continuă eforturile ei concrete de diminuare a sărăciei şi de ajutorare a persoanelor defavorizate din societatea românească, desfăşurând în acest sens proiecte şi activităţi cu caracter social şi filantropic.

      În eparhiile Bisericii Ortodoxe Române funcţionează 718 de instituţii şi servicii sociale, dintre care: 159 cantine sociale şi brutării, 38 instituţii ce oferă servicii medicale şi farmacii, 93 centre de zi pentru copii, 47 centre educaţionale, 12 centre de zi pentru vârstnici, 51 centre rezidenţiale pentru vârstnici, 22 birouri de asistenţă socială şi centre comunitare, 36 centre de tip familial, 40 grădiniţe sociale şi after-school, 15 locuinţe protejate, 65 centre de informare, consiliere şi resurse, o instituţie de învăţământ pentru adulţi, 21 centre de urgenţă (pentru persoane fără adăpost, victime ale violenţei domestice şi ale traficului de persoane), 14 campusuri de tabără şi alte 104 de instituţii sociale.

      La nivelul eparhiilor Bisericii Ortodoxe Române se află în derulare 617 de proiecte şi programe sociale, dintre care 451 finanţate din fonduri proprii, 74 cu finanţare publică, 15 cu finanţare externă şi 77 cu finanţare mixtă.

      În anul 2016 au beneficiat de asistenţă socială 80.116 persoane, dintre care: 27.961 copii din așezămintele sociale ale Bisericii Ortodoxe Române, dar mai ales din familii sărace şi fără posibilităţi de întreţinere sau cu părinţi aflaţi la muncă în străinătate, 5.359 persoane cu dizabilităţi (deficienţe de vorbire, vedere şi auz, consumatori de droguri sau alte tipuri de dependenţe, persoane infectate cu HIV/SIDA etc.), peste 22.958 persoane vârstnice din aşezămintele de protecţie socială bisericeşti, din centrele sociale de tranzit şi adăposturi de noapte, bătrâni singuri, nedeplasabili, abandonaţi de familie şi cu grave probleme de sănătate, 17.314 şomeri, adulți în dificultate, victime ale traficului de persoane, victime ale violenței familiale, deţinuţi eliberaţi, victime ale calamităților naturale şi aproximativ 6.524 persoane din alte categorii sociale defavorizate.

      În anul 2016 eparhiile Bisericii Ortodoxe Române, prin birourile social-filantropice, au acordat ajutoare financiare directe în valoare de 11.936.934 lei şi ajutoare materiale în valoare estimată de 21.628.323 lei, la care se adaugă cheltuielile de salarizare şi întreținere a instituțiilor și proiectelor sociale, precum și cheltuieli cu ajutorarea sinistraților, suma totală cheltuită în scop social-filantropic fiind de 95.841.602 lei.

      Biroul de Presă al Patriarhiei Române

      • americanu says:

        Probabil ca este vorba de 95.841.602 RONi nu de lei vechi.
        Trebuie sa recunoastem ca este o suma colosala.
        Suma totală cheltuită în scop social-filantropic de 95.841.602 lei,
        reprezinta aproximativ 20.612.065,57 euro.
        In Romania sunt 19,71 milioane de oameni.
        Asta inseamna ca fiecare locuitor a donat bisericii 1 euro?
        Mai mult ca sigur ca cei care au donat nu sunt nici copii flamanzi,
        nici batranii pensionari si nici cei cu salarii de mizerie.
        Ramane sa deducem ca multe din aceste zeci de milioane de euro
        au fost donate de Becali, de Dragnea sau alti parlamentari si penali.
        Ma intreb daca banii au miros?
        Sunt impresionat de acei 2 lei din coada milioanelor. Asta dovedeste o precizie bisericeasca atat de filantropica incat ma jur ca de acum nu mai dau nici un leutz saracilor si cersetorilor, am sa pun banii direct in mana domnului preot sau a doamnei preoteasa.
        Cand m-am intors in tara (dupa multi ani)
        si am vazut in orasul in care am trait 40 de ani,
        inca trei biserici noi, am fost atat de impresionat
        ca m-am dus la pretinul Mihai(popa de felul lui inca de pe vremea lui „impuscatu”)
        si am tras o betie mai ceva ca-n tinerete.
        Cu ocazia asta iti mai multumesc draga Mihai, inca o data,
        pentru roata de branza si pentru colacul impletit
        si ma rog la Isus Cristos sa nu mi-le confiste la granita.
        Domnii fie cu tine si sa te binecuvanteze!

  1. Alex says:

    lăsând la o parte imbecilitatea și manipularea conform căreia are exista vreo legătură între construcția de biserici (și tot ce include ea capele, clopot etc) și lipsa banilor pentru spitale și școliși oameni săraci ( atât vă duce mintea ateist postcomunistă) , un lucru este cert că obligația BISERICII nu este să construiască spitale și școli sau aeroporturi. (cu toate că primele spitale ți școli au fost făcute de către BOR și are și astăzi în prezent cantine, spitale, fel de fel de adăposturi pentru copii bătrâni)… Mi se pare logic ca biserica să construiască și să acorde o anumită „întâietate” construiri bisericilor și clopotelor. d-aia se numește și Biserică. Biserica în mod logic construiește finanțează biserici( lăcașuri de cult) iar statul, medicina, sistemul medical mai bine zis se ocupă de spitale( și tot ce ține de el aparatură bolnavi etc… Inspectoratul de învățământ se ocupă de școlii… păi dacă Biserica s-ar ocupa numai de spitale și de școli ( că de ocupat chiar se ocupă– desigur voi ăștia foarte perfecți și foarte buni…care vă comportați ca niște maimuțe neevoluate și care repetă mereu ca niște papagali sofismele comunismului în secol 21 nu au de unde să știe și nici „nu au timp” a se uita și la activitatea BOR extra liturgică) cine s-ar mai ocupa de lăcașurile de cult (biserici)? spitalele sau învățământul???… nu cred… așadar, cu toate că nu este în atribuțiile Bisericii să se ocupe de spitale și școli, aceasta (BOR) ținând cont de activitatea ei extra liturgică deține și administrează o serie de astfel de instituții în domeniul sănătății, educației și asistenței sociale… acestea sunt și există atât în realitatea concretă cât și pe harta social- filantropică a patriarhiei române

  2. Alex says:

    Suntem foarte zgârciți cu cele pentru Biserică… Să fie dacă se poate din lemn și cât mai mici. Se pun panseluțe de milioane de euro în București și se decopertează trotuare perfecte pentru a fi înlocuite cu gresie ce se sparge la primul îngheț. Se duc miliarde pe autostrăzi care nu se fac sau intră în reparație după un an. Din bugetul pentru spațiul verde din sectorul 3 pe acest an faci 50 de asemenea clopote. Nu iese scandal, nu generează atâta ură. Devine problemă națională însă când se cheltuie bani pentru biserici, când creștinii sunt vizibili în spațiul public, când dovedesc că sunt uniți la un pelerinaj.
    Un creștin contribuie la fel ca orice cetățean la bugetul României. El are dreptul la biserică ca și la orice altă instituție de cultură sau de recreere și aici nu mă refer la un drept principial ci la bani suficienți din buget, alocați special pentru această necesitate culturală. Cultura este modul nostru de viață și pentru mulți dintre români, indiferent că place sau nu, credința este o componentă principală a vieții.

  3. Alex says:

    În orice zi a săptămânii pe Dealul Mitropoliei din București se perindă zeci de autocare cu turiști de pe tot mapamondul. Deloc întâmplător, acolo a mers și Prințul Charles în ultima sa vizită. Mănăstirile din nordul Bucovinei figurează printre cele mai vizitate obiective turistice est-europene. În mod asemănător nu poți vizita Roma fără să treci pe la Vatican sau să mergi la Istanbul fără să intri în Sfânta Sofia. În toate piețele centrale din Europa veți întâlni catedrale și clopote. Cu siguranța și Catedrala din București va deveni un centru turistic al capitalei, și totodată o emblemă a creștinismului românilor.
    Clopotul din fostul cartier Uranus eu cred că va fi iubit. Va opri oamenii din mers, vor sta o clipă să asculte iar sunetul său va vesti de fiecare dată eternitatea unei clipe. Va fi ceva autentic, unic, specific României, ceva prin care se va identifica frumos acest spațiu.
    Și da, pe clopotul Catedralei din București este gravat chipul patriarhului alături de însemnele Patriarhiei Române. Nimic mai firesc și mai frumos: este imaginea autocefaliei bisericii ortodoxe române și a unității ei spirituale în istorie. Un minunat simbol și pentru apropiata aniversare a 100 de ani de la Marea Unire a românilor.

  4. Alex says:

    uitați și oameni care gândesc și nu se lasă duși de manipulrări: „O bună parte din turismul Romei (şi, deci, o bună parte din veniturile ei!) este legată de existenţa Vaticanului, a catedralei Sf. Petru şi a altor puncte de interes religios de acolo. Ce ar fi Roma fără şarmul sunetelor clopotelor de la Sf. Petru? Ce ar fi Constantinopolul fără Sf. Sophia? Ce ar fi Ierusalimul fără biserica Sf. Mormânt, ce ar fi Moscova fără biserica şi clopotele de la Vasili Blajenîi şi Kremlin, ce ar fi Parisul fără Notre-Dame, Londra fără Westminster Abbey şi St. Paul’s Cathedral, Barcelona fără Sagrada Familia etc etc. Toate cu clopotele lor. Unii aşteaptă special orele la care sună, cum aşteptă alţii schimbarea gărzii la Palatul Buckingham.
    Ştiu că unii ar vrea ca muezinul să dea ora fixă în Europa. Dar nu mor caii când vor câinii.
    Mă întreabă cineva dacă era cu adevărat necesar că se dea atâţia bani pe clopot. Probabil era mai bine să fie donaţi pentru o nouă copertină la National Arena, că înţeleg că proiectul de sute de milioane de euro nici măcar nu era gândit bine împotriva incendiilor şi Arena a stat închisă nu ştiu cât din acest motiv… Ăia nu erau bani care trebuia să meargă la bolnavi? Dar nota de plată mega umflată de la cele două noi staţii de metrou proaspăt inaugurate cu greu?
    Dar ţeapa cu autostrada Bechtel, care a costat peste un miliard de euro şi a cărei contract „nu se mai găseşte”?
    De ce nu au ţipat lunile trecute pentru aceste probleme, ca din gură de şarpe, cei care ţipă acum?
    Un km de autostradă de aia de se surpă imediat după inaugurare costă aproape 10 milioane de euro. Faci clopote pentru 20 de catedrale. Dar şi un spital întreg per km de autostradă.
    Pentru turişti prea-scumpa şi semi-utila National Arena nu este nimic nou şi nu este un punct de interes turistic decât pe la vreun rar campionat. Au destule stadioane, chiar mai moderne şi mai realizate arhitectural. Al nostru este pastişă după unul nemţesc.
    Pe când despre unde se află catedrala Bucureştiului şi cum e la ortodocşi am fost întrebat de străini. Desigur, nu de cei veniţi pentru fetiţe, droguri şi beţii prin Centrul Vechi – că nu am avut de-a face cu aceia -, ci de cei care vin să vadă şi muzele noastre şi zona veche de „Mic Paris”. Adică ceea ce a vizitat şi prinţul Charles.
    Deci, banii se întorc tot către economia naţională, prin creşterea atractivităţii turistice a Bucureştiului cu ceva românesc unic, nu cu malluri şi hoteluri din lanţuri internaţionale, nu cu vreun carusel gigantic sau mai ştiu eu ce.
    Toţi bani care crează locuri de muncă şi se întorc, în timp, şi în spitale şi şcoli.”
    dl. Marian Maricaru

  5. Alex says:

    și nu mai faceți comparația clopot vs oameni bolnavi și săraci pentru că nu este onestă precum nici nu este onest să faci comparație între un tablou a unui pictor pe care nu dai doi lei și care costă mai mult decât clopotul și catedrala la un loc…la fel de bine pot ca din banii x să se ducă la săraci… eliberațivă de asemenea stereotipuri comuniste… și nu mai puneți IRESPONSABILITATEA statului și a sistemului medical sau a învățământul pe seama bisericii(căci aici induceți ideea), că nu este vina Bisericii că acolo se fură de 10 ori mai mult decât fură unii clericii… ăia nu mor în spitale din vina Bisericii sau banii care se duc la biserică ci mor din cauza HOȚIEI , iresponsabilități din spitale și din intreg sistemul medical…hoția din bisericii nu afectează pe cei pe patul de moarte sau pe cei cu alzaimăr, adică nu mor ăia că unii clerici(deci nu toți) care nu ar trebuii să facă parte din ierahia bisericească se plimbă cu mercedesul… mor pentru că banii (produesele, etc.) care ar trebuii să ajungă la cei din spitale efectiv nu mai ajung… nu este vina bisercii dacă mama x este lăsată în izbeliște să nască singură acolo apoi și apoi să moară…nu mai amestecați in mod intenționat oalele apelând la manipularea emoțională

    știu că s-a oprit nu știu ce sume de bani de la stat către BOR (circula luna trecută asemenea știri) și se întrebau aceea câte spitale, aeroportui, școliii și oameni au fost salvați dacă s-a oprit acele sume mari de bani ,car nu au mai ajuns nici la biserică nici la spitale sau la școli…nici o persoană nu a fost salvată.. au dispărut in neant ca și până acum… deci numai puneți hoția spitalelor sau a sistemului civil prost din românia pe seama Bisericii …ps: știu și că unii clericii nu au ce căuta in ierarhia bisericii dar NU poți GENERALIZA. căci nu poți să îl pui pe acceași treaptă pe episcopul de la constanța cu cel de la timișoara și nici nu poți pune egal între părintele milea și un idot de popă care nu vrea să îngroape nu știu ce mort dacă nu ii dă bani… ai vă rog un pic de echilibru in gândire și exprimare și onestitate. din păcate nu prea am văzut așa ceva la voi ăștia „perfecții.”

  6. Tepes says:

    Daca tot esti asa de bine informat asupra starii populatiei din Romania, de ce nu te informezi si nu scrii despre tradatorii de tara care ne-au vandut. De ce nu suflati o vorba, voi ” perfectii” si televiziunile aservite intereselor politice, despre faptul ca tot gazul extras din Marea Neagra pleaca direct in Austria? De ce nu scrii ca saracia tarii este datorata tradatorilor de tara care au fost la putere din ’89 pana-n prezent, naparci ce au vandut tara pe bucati? De ce nu esti la fel de bine informat ca taie padurile? Nu ai voie sa scrii despre asta sau, poate nu „gasesti” date si documente referitoare la jaful national care este in desfasurare? Daca tu crezi ca achizitionarea unui clopot de 500 euro saraceste populatia tarii, achizitie ce paleste in fata jafului national la care este supusa tara si populatia ei, atunci ori nu vezi realitatea, ori nu vrei sa o vezi.

    • Vasile says:

      Matriță intra in cost,fiecare clopot personalizat are matriță unicat.Fabricarea unui clopot este un lucru foarte interesant și frumos în același timp.Sunt multe lucruri frumoase și interesante dar fabricarea clopotelor merita mult respect.Oamenii care o fac,sunt oameni deosebiți,nu-i găsești la tot pasul.

  7. Dumitru says:

    Alex, mama,nu tinem lectii de istorie,psihologie,sociologie,etc…DOAR FACEM O „mica”OBSERVATIE, CUM CA ,CEEA CE SE INTAMPLA LA MITROPOLIE E PREA MULT..Nu se respecta nimic din ce ne invata Iisus si discipolii sai…NIMIC

  8. stefania liliana dragan says:

    Cred ca e valabila vorba aia..Tara piere si baba se piaptana.Intr o tara unde olimpicii invata inghesiuti in cate o camaruta de bloc ,unde copii sunt trimisi la cersit de parinti si nu la scoala ,noua ne trebuie fala bisericeasca.Ar trebui sa ne intoarcem la Biblie ,unde aflam ca primii crestini erau mai mult saraci.Isus Cristos mergea din loc in loc in sandale pentru a predica ,nu cu vesminte scumpe si masini super scumpe.Cred ca daca ar invia acum .biserica l ar omora prima.

  9. suiram ealocin senap says:

    Daca nu erau bisericile vechi cu ce va mandreati voi acum
    Se poate construí ceva bine facut dar cand vedem biserici de toate religile si sctele romanesti, colorate ca in desene le anímate cu sisteme rare si structurile de proasta calitate nu vede romanul. Primul lucru ne trebuie mai multa educati si cultura.
    Madrid, París, Moscova,Londra si alte capital e europene si mondiale se lauda cu opere de arta iar noi construir lucruri pentru a demola, asa ca schimbativa mentalitatea si cand faceti ceva faceti calitate nu can ti tate iar eu vad ca majoritatea crítica lor vin din partile celor ce ar trebui sa vorbeasca de barna din ochiul lor

Lasă un răspuns